Vlada RS-a uz jedan uvjet prihvatila Ugovor o transportnoj zajednici

Radiosarajevo.ba
Vlada RS-a uz jedan uvjet prihvatila Ugovor o transportnoj zajednici
/ Foto: Vlada RS
Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici usvojila je zaključak kojim prihvata Nacrt ugovora o osnivanju transportne zajednice Jugoistočne Evrope, ali pod jednim uvjetom.

U saopćenju se ističe da je uslov Vlade RS-a da Vijeće ministara BiH usvoji zaključak kojim će se utvrditi da u definiranju stavova ispred BiH, a koji će biti prezentirani u okviru Sekretarijata transportne zajednice, učestvuju tri nadležna ministarstva – Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, Ministarstvo komunikacija i transporta FBiH i Ministarstvo za saobraćaj i veze Republike Srpske.

"Vlada Republike Srpske traži da tako usaglašene i definirane stavove naizmjenično prezentiraju i zastupaju nadležni ministri Vijeće ministara BiH, Federacije BiH i Republike Srpske prema sistemu rotacije. Na ovaj način RS je pokazala interes za pristupanje Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope i spremnost na saradnju, te očekujemo od nadležnog ministarstva i Vijeća ministara BiH saradnju i koordinaciju kako na ovom, tako i na svim drugim pitanjima značajnim za RS i BiH, kaže se u saopćenju.

Podsjećaju i da je Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH transportna infrastruktura u nadležnosti entiteta, te traže puno uvažavanje stavova RS-a.

Na jučerašnjem Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Trstu upravo zbog blokade RS-a BiH jedina nije potpisala Ugovor o transportnoj zajednici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije