Može li RS blokirati pristup BiH transportnoj zajednici

Radiosarajevo.ba
Može li RS blokirati pristup BiH transportnoj zajednici
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodit će delegaciju Bosne i Hercegovine koja će danas učestvovati na Samitu o zapadnom Balkanu 2017. u italijanskom gradu Trstu.
Ovaj samit je iz nekoliko razloga važan za BiH. On se odvija u okvirima Berlinskog procesa, a na njemu bi trebalo razgovarati o uspostavi zajedničkog balkanskog tržišta, jačanju regionalne saradnje, unapređenju i proširenju infrastrukture i energetskih usluga regije, migrantskim politikama, te borbi protiv korupcije, terorizma i svih oblika radikalizma.

Međutim, najvažniji segment Samita za BiH definitivno predstavlja potpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici između EU i Zapadnog Balkana. Iako su sve zemlje zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju dale saglasnost za ovaj ugovor, to BiH još ne može učiniti jer Vlada RS-a nije dala svoju saglasnost. To se desilo, iako je to jučer, poslije jasnog stava i zahtjeva iz Brisela, obećala uraditi.

Naime, Vlade RS-a je dodatno komplicirala situaciju traživši izmjene odredbi Ugovora koji je već ranije usaglašen između EU i zemalja zapadnog Balkana, i to  dan prije predviđenog potpisivanja u Trstu.

Upravo je to bio stav i zahtjev Brisela kojim je od Vlade RS-a zatražen pozitivan stav bez bilo kakvih novih uvjeta, a na ovu temu je i visoka predstavnica EU Federica Mogherini u nedjelju lično razgovarala s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Ostaje da se vidi da li će država u ovom slučaju ipak izaći kao pobjednik budući da je ministar za promet i komunikacije BiH Ismir Jusko ovaj ugovor već parafirao prije četiri mjeseca.

I sam ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Mirko Šarović jasno je kazao da je RS prepoznat kao kočničar procesa potpisivanja ugovora.

Delegaciju Bosne i Hercegovine, osim predsjedavajućeg Zvizdića, čine zamjenik predsjedavajućeg i ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović i ministar za komunikacije i promet BiH Ismir Jusko, najavljeno je iz iz Vijeća ministara BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije