Vlada RS: Nametanje zakona o zabrani negiranja genocida je napad na demokratiju u BiH

Radiosarajevo.ba
Vlada RS: Nametanje zakona o zabrani negiranja genocida je napad na demokratiju u BiH
Arhiv / Vlada RS

Vlada RS-a uputila je Savjetu sigurnosti UN-a izvještaj u kojem kritizira izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da će nametnuti zakon o negiranju genocida u Srebrenici.

U 23. izvještaju RS-a Savjetu sigurnosti UN naglašava se da je Inckova izjava "neopravdana prijetnja za pomirenje, slobodno istorijsko istraživanje i slobodu izražavanja".

"Visoki predstavnik nema pravno ovlaštenje da prenebregava demokratski zakonodavni sistem i odlukama oktroiše zakone, dakle, nikakva mjera te vrste ne bi bila pravno obavezujuća po građane BiH. Uz to, donošenje jednog cenzorskog zakona kojim se kriminalizuje postavljanje pitanja da li zločin u Srebrenici zaista treba smatrati genocidom bilo bi nerazumno, nesprovodivo, nezakonito i neustavno", piše u izvještaju.

Smatraju da je riječ o "cenzorskom zakonu koji je protivpravan napad na demokratiju u BiH".

"BiH je suverena država, a njen ustav definiše demokratski način donošenja zakona. Incko nema nikakvo ovlaštenje, ni po osnovu Dejtonskog sporazuma, ni po osnovu bilo kog drugog izvora prava, da postupa kao diktator i oktroiše zakon u BiH", navodi se u izvještaju i dodaje da je to "kršenje prava na samoopredjeljenje naroda u BiH i ljudska prava koja građani BiH uživaju po osnovu važnih obavezujućih ugovora".

"Pošto visoki predstavnik nema nikakvo ovlašćenje da građanima BiH nameće zakone, cenzorski zakon čije uvođenje Incko predlaže ne može biti obavezujući po građane BiH, osim ako ga ne usvoji Parlamentarna skupština BiH u skladu sa važećim ustavnim procedurama", napominje se u izvještaju Vlade RS i dodaje "RS i njeni lideri snažno podržavaju istragu svih ratnih zločina i privođenje svih ratnih zločinaca pravdi, bez obzira na nacionalnost i počinilaca i žrtava".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije