Oni su odbili glasati za kažnjavanje negiranja genocida

Radiosarajevo.ba
Oni su odbili glasati za kažnjavanje negiranja genocida
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Dom naroda Parlamenta BiH

U Sarajevu jučer je održana sjednica državnog Doma naroda, a tačka 2. glasila je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Predloženim izmjenama bilo je predviđeno uvođenje kazne za negeranje genocida. Međutim, ako je suditi prema zvaničnom izvještaju o glasanju, delegati iz reda srpskog i hrvatskog naroda kazali su ne, tačnije kazali su da ne žele da se kažnjavaju osobe koje ne priznaju genocid.

„Čak i nakon presuda Suda u Haagu, ali i presuda domaćih sudova, smatraju da imaju dokaze da genocid nije počinjen. Nekim političarima i dalje je u interesu da se BiH ne miče s mrtve tačke“, kazao je predlagač izmjene Zakona koji bi regulisao ovu oblast.

Rezultati glasanja - undefined

Foto: Screenshot: Rezultati glasanja

Pet delegata iz Kluba srpskog naroda (SNSD i jedan SDS) i četiri iz Kluba hrvatskog naroda (HDZ BiH), među kojima je i Čović, glasali su protiv predloženih izmjena. Dakle protiv ovog prijedloga glasali su Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš, Bariša Čolak, Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Sredoje Nović i Mladen Bosić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije