Vlada RS-a dala garanciju za Karadžićevo privremeno puštanje na slobodu

Anadolija
Vlada RS-a dala garanciju za Karadžićevo privremeno puštanje na slobodu
/ FOTO: EPA/Radiosarajevo.ba
Ministarstvo za unutrašnje poslove RS-a saopćilo je da je Vlada Republike Srpske dala garanciju da se Radovanu Karadžiću odobri privremeni boravak na teritoriji Republike Srpske.

Kako stoji u saopćenju MUP-a RS-a, garancija je data po zahtjevu Karadžićevog pravnog zastupnika Pitera Robinsona koji je tražio privremeno puštanje Karadžića dok traje žalbeni postupak po njegovoj žalbi na presudu Pretresnog vijeća MKSJ u Haagu.

"Garancija Vlade RS-a objavljena je u Službenom glasniku RS br. 42, 27. maja 2016. godine, i ista je proslijeđena Ministarstvu za pravdu BiH radi dostavljanja nadležnim organima", navodi se u saopćenju MUP-a.

Pretresno vijeće MKSJ izreklo je presudu Radovanu Karadžiću 24. marta. Karadžić je 22. aprila zatražio od MKSJ puštanje na privremenu slobodu, sve dok se ne odluči o žalbi koju će uložiti na prvostepenu presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata, teror nad stanovništvom Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. 

Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Theodor Meron odbio je taj zahtjev. 

Kako je u utorak prenio Justice report - BIRN, Sud u Haagu također je odbio zahtjev bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića da bude pušten na privremenu slobodu kako bi prisustvovao četrdesetodnevnom pomenu njegovom mlađem bratu.

Sudija Meron odbio je Karadžićev zahtjev da bude pušten na privremenu slobodu, kazavši da za to nisu ispunjeni uvjeti. U odluci je naveo kako je Karadžić u zahtjevu izrazio namjeru da živi na području Republike Srpske, a da je garancije da optuženi neće pobjeći poslala samo Srbija, a ne Republika Srpska ili BiH.

"Rizik odobravanja privremene slobode je veći u slučajevima kada je donesena prvostepena presuda, u odnosu na period kada je suđenje tek u toku. Karadžić je već osuđen na 40 godina i ostaje mu još dugo vremena da odsluži kaznu ukoliko presuda bude potvrđena. Takva situacija predstavlja veliki poticaj za bjekstvo”, stoji u Meronovoj odluci, javlja BIRN.

Kako je naveo Meron, činjenica da je Karadžić bio u bjekstvu preko deset godina također je uzeta u obzir pri donošenju odluke. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije