Detalji sa suđenja Naseru Oriću: Milutina Miloševića ubio je 'Medo'

BIRN - Justice Report
Detalji sa suđenja Naseru Oriću: Milutina Miloševića ubio je 'Medo'
Arhiv / Naser Orić
Na suđenju za zločine počinjene u okolini Srebrenice, svjedokinja Tužilaštva BiH pojasnila je da su se dovikivali s brda kada joj je nestao stric Milutin Milošević.

Rekla je da je čula riječi putem megafona: “Na sigurnom je, ali će ga ubiti Naser ako ne predaju neke račune.”

Svjedokinja Radmila Nikolić-Milošević kazala je na suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću da je njen stric Milutin otišao kod Đurine kuće u selu Kravica (općina Bratunac) 29. maja 1992. godine, nakon čega se više nije vratio. U kuću svjedokinje, došla je supruga od strica, i tu su se, kako je rekla, svi skupili, pričali i plakali.

„Tata doziva prema Sandićima. Govori nemojte ubiti Milutina, doći su ja. Doziva komšije Nurku, Arifa... Odgovaraju ubit će ga Muhić, Naser i neki Omerović. Ako ne ubije jednog Miloševića, ubit će drugog“, kazala je svjedokinja, pojasnivši da je njen stric bio načelnik policije u Bratuncu.

Nikolić-Milošević kazala je da je čula na megafon kako govore da je „Milutin u sigurnim rukama Nasera i Muhića“.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinja je potvrdila da je davala izjave u kući i policiji u Bratuncu. Nakon predočavanja njenog iskaza iz 2009. godine iz policije, svjedokinja je potvrdila da ga je potpisala a nije znala da odgovori zašto nije navedeno ništa o dovikivanju i megafonu niti je spominjala Nasera i Muhića.

Braniteljica optuženog Orića Lejla Čović pročitala je na kraju izjave kako stoji da Nikolić-Milošević nije imala primjedbi na zapisnik. Svjedokinja nije mogla ni da kaže ko je bio prisutan kada je davala izjavu, navodeći više puta da je bio i brat ubijenog Milutina, kćerka i majka.

Na upit da li je i brat ubijenog Milutina zajedno sa svjedokinjom davao izjavu, odgovorila je: „Svi smo pričali“.

U izjavi, koju je citirala braniteljica Čović, svjedokinja je kazala da joj je jedna žena iz Lolića koja je tada došla u selo kazala da je Milutin ranjen i da ga je liječio Meho u svojoj kući, a da ga je ubio Mehmed Omerović zvani Medo. Svjedokinja je potvrdila da jeste razgovarala sa tom ženom.

Nakon deset mjeseci, svjedokinja je kazala da je prisustvovala ekshumaciji tijela ubijenog strica, navodeći da je tijelo bilo u fazi raspada i da ruke do lakata nije imao.

Ubistvo Milutina Miloševića, kao i još dva srpska zarobljenika u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac, Tužilaštvo BiH stavlja na teret Naseru Oriću i Sabahudinu Muhići, bivšim pripadnicima Teritiorijalne odbrane (TO) Armije BiH. Prema optužnici, Orić je bio komandant štaba TO-a ABiH a Muhić pripadnik tih snaga.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH Asim Mehić rekao je da se 29. maja 1992. godine desio napad srpskih snaga na selo Loliće i okolinu. On je bio u bijegu dok se stanje nije smirilo u predvečer kada se vratio kući. Nakon 15 dana, svjedok je kazao da se osjetio neugodan miris, nakon čega je zajedno s još nekim mještanima Lolića otišao da traži tijela.

„Pronašli smo tijelo Milutina Miloševića u rijeci, vezano za drvo žicom. Šake su bile vezane žicom koja je bila vezana za drvo. Nije bilo oštećeno tijelo samo je bila povreda na čelu. Pokopali smo ga 15-tak metara u blizini“, kazao je Mehić.

Potvrdio je da mu nije poznato da li se nakon ranjavanja Milutin kod nekoga liječio u Lolićima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije