KS će davati do 15.000 KM za uspješne start up projekte, prijave u toku

0
Radiosarajevo.ba
KS će davati do 15.000 KM za uspješne start up projekte, prijave u toku
Foto: Vlada KS / Advokat Ahmet Kahriman i ministar Adnan Delić na sastanku

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, s ciljem pružanja podrške mladima za pokretanje start up poslovnih subjekata, objavilo je Javni poziv za podnošenje prijava.

Rečeno je to na konferenciji za novinare ministra privrede KS Adnana Delića koju je održao u uorak u prostoru advokatske kancelarije advokata Ahmeta Kahrimana, inače korisnika poticaja za mlade Ministarstva privrede KS.

Ministar Delić naglasio je kako je 1.300.000 KM osigurano za realizaciju programa "Podrška mladima za pokretanje start up poslovnih subjekata".

"Ovaj objavljeni Javni poziv ima za cilj probuditi preduzetnički duh kod mladih i motivisati kreativne mlade pojedince s inovativnim i provedivim poslovnim idejama za pokretanje vlastitog biznisa", kazao je na konferenciji ministar Delić.

Ukupan iznos planiranih sredstava za provođenje svih aktivnosti po ovom programu 1.300.000 KM, kao i da je predviđena poticajna grant podrška po pojedinačnom korisniku koja se, u ovisnosti od ocjene prihvaćenog biznis plana, dodjeljuju u maksimalnom iznosu do 18.600 KM, navode iz Ministarstva privrede KS.

Pojašnjeno je da od ovog ukupnog iznosa, kao osnovnu grant podršku pojedinačni korisnik može dobiti u maksimalnom iznosu do 15.000 KM, dok je od preostalih 3.600 KM, 3.000 maraka predviđeno za finansiranje isplate minimalne mjesečne neto plaće za prvih šest mjeseci rada uz dio troškova svih zakonom propisanih poreza i doprinosa na neto plaću.

Također, tu su predviđene ostale naknade u ukupnom iznosu od 600 KM za odabranog podnosioca prijave koji je zaposlen kod korisnika sredstava. Naglašeno je da pravo učešća imaju mladi u dobnoj skupini od 18 do 35 godina, s prebivalištem na području KS, te koji su prijavljeni na evidenciji Javne ustanove "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo".

Vjetar u leđa

Uz ministra Delića o projektu za podršku mladima govorio je i advokat Ahmet Kahriman, kao korisnik poticaja za podršku mladima u osnivanju start up poslovnog subjekta iz 2019. godine.

Kazao je da mu je ovaj program bio vjetar u leđa i olakšavajuća okolnost koja mu je pomogla da kao tek osnovan poslovni subjekt opstane u vrijeme početka pandemije koja je otežala poslovanje i onima koji su već duže bili u poslu.

"Zahvaljujem Ministarstvu privrede KS na ovoj prilici i pozivam sve mlade koji imaju ideju i snove da iskoriste ovu priliku i prijave svoj biznis plan. Uz sredstva koja su značajna i mentorstvo koje ćete dobiti po odobrenju vašeg biznis plana imat ćete priliku da pokušate, pa ako i ne uspijete moći ćete reći da ste probali", istakao je advokat Kahriman.

Inače, ovim programom predviđeno je da se osigura podrška i finansijski poticaj za pokretanje vlastitog start up poslovnog subjekta za oko 70 mladih nezaposlenih osoba s područja KS.

Rok za prijavu

Ministar Delić naglasio je da je 31. decembar 2021. godine krajnji rok za zaključivanje ugovora s poslovnim subjektom, korisnikom poticajnih sredstava, koji je u stopostotnom vlasništvu odabranog podnosioca prijave i koji Ministarstvu privrede KS dostavi neophodnu dokumentaciju do 15. decembra. Rok za podnošenje prijave na ovaj Javni poziv je 30 dana od dana objave obavještenja ovog Javnog poziva u "Službenim novinama Kantona Sarajevo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije