Vlada Japana donirala hidrometeorološkim zavodima opremu vrijednu 1,3 miliona KM

Fena
Vlada Japana donirala hidrometeorološkim zavodima opremu vrijednu 1,3 miliona KM
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Vlada Japana donirala opremu hidrometeorološkim zavodima

Entitetski hidrometeorološki zavodi danas su dobili opremu za agrometeorološka osmatranja zahvaljujući pomoći Vlade Japana.

Tim povodom ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamato, te direktori zavoda Almir Bijedić i Tomislav Šajić potpisali su dokument o primopredaji koja je izvršena u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

„Obezbijeđen je agrometeorološki sistem za posmatranje, koji čini deset agrometeoroloških stanica opreme. Po pet stanica bit će montirano u entitetskim zavodima. Od toga će četiri biti postavljene na određenim lokacijama, a po jedna će biti korištena kao rezervna stanica. One će mjeriti čitav set meteoroloških podataka, koji će se mjeriti u realnom vremenu te će automatski dostavljati na servere zavoda“, rekao je Osmanović.

U koordinaciji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH za realizaciju ovih grantova bio je zadužen japanski sistem za međunarodnu saradnju.

„Deset setova agrometerološkog sisitema za posmatranje su dio japanske neprojektne grant pomoći u vrijednosti od oko 1,3 miliona KM“, kazao je ambasador Sakamato.

Važnost nabavke ove opreme ogleda se u kontekstu klimatskih promjena koje u BiH najviše utiču na poljoprivredu. S obzirom na iskustva, dodao je, Japan pridaje veliku pažnju u prevenciji i zaštiti od prirodnih katastrofa u okviru inicijative za saradnju sa zapadnim Balkanom.

Uvjeren je da će ova naučna oprema doprinijeti boljem kreiranju politika u BiH i podržati blagovremenu informiranost poljoprivrednika.

„Po prvi put Federalni hidrometeorološki zavod uspostavit će mrežu automatskih agrometeoroloških stanica, što će pomoći poljoprivrednicima u planiranju, navodnjavanju i drugim radovima“, izjavio je direktor Zavoda Almir Bijedić, te najavio da će već idući mjesec predstavnici zavoda učestvovati na edukaciji u Japanu koja se odnosi smanjenje rizika od katastrofa uključujući i poljoprivredu.

Stoga je i direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Tomislav Šajić zahvalio Vladi Japana, navodeći da predstoji instalacija opreme koja je obezbijeđena na osnovu Nota sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Japana o realizaciji grant pomoći Vlade Japana Bosni i Hercegovini za 2013. i 2014. godinu, koja je odobrena u cilju unapređenja društvenog i ekonomskog razvoja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije