Konjic: U Neretvi pronađena visoka količina teških metala

Radiosarajevo.ba
Konjic: U Neretvi pronađena visoka količina teških metala
Foto: Facebook / Gornji tok Neretve

Količina teških metala koji prelaze dozvoljene granice za ispuštanje tehnoloških otpadnih voda pronađene su u rijeci Neretvi na području Konjica, rezultati su to koje je na zahtjev Udruženja "Zeleni Neretva" ispitao Institut za kvalitetu, standardizaciju i ekologiju TQM d.o.o. Lukavac.

Institut je uradio fizičko-hemijsko ispitivanje sedimenta (nanosa) korita rijeke Neretve na tri lokacija u Konjicu.

U uzorcima uzeti na lokaciji 1 i 2, ustanovljeno je odstupanje željeza i kroma u odnosu na granične vrijednosti, stoji u izvještaju.

Dok je na trećoj, uz teške metale, dokazano i odstupanje hemijske potrošnje kisika i nitratnog azora.

''U uzroku uzetom na lokaciji 3, utvrđeno je odstupanje hemijske potrošnje kisika i nitratnog azora u odnosu na dozvoljena granične vrijednosti. Koncentracije ispitivanih teških metala (Fe, Zn, Ni,Cr) u uzorku uzetom na lokaciji 3, također su premašile dozvoljene granice za ispuštanje tehnoloških otpadnih voda u površinske vode'', navodi se.

Ispitivanje su uradili potaknuti, kako tvrde aktivisti, čestim ispuštanjem otpadnih tehnoloških voda iz industrijskih zona. Aktivisti su bili primorani uraditi ispitivanje pješčanih nanosa u rijeci, budući da nisu u mogućnosti uzeti uzorak vode prilikom izravnog ispuštanja tvari iz industrijskih postrojenja koji se nalazi na obali Neretve.

"Razlog ispitivanja sedmenta korita (pješčani nanosi) jeste nemogućnost blagovremenih uzimanja uzoraka vode prilikom incidentnih ispuštanja eventualno opasnih materija iz industrije, jer tom činu mora prisustvovati ovlašteno lice (federalni inspektor). Tome doprinosi činjenica da je Neretva rijeka brzog toka te se uzorkovanje mora obaviti, bukvalno, u nekoliko minuta", tvrde.

Rezultati analize, navode iz Udruženja, poslani su na adrese nadležnih institucija na dalje obavezno zakonsko postupanje, odnosno rješavanje problema industrijskog onečišćenja. Aktivisti pozivaju i ostale građane i institucije da se uključe u rješavanje tog ekološkog problema.

Rijeke u Bosni i Hercegovini su u katastrofalnom stanju

"Ovom prilikom pozivamo sve građane i institucije da se uključe u ovaj slučaj jer samo zajedničkim snagama možemo rješavati ovakve i slične probleme. Želimo samo još da napomenemo da svaki građanin ima i pravo i obavezu da prijavi ovakve i slične slučajeve nadležnim službama", naveli su iz Udruženja "Zeleni Neretva" na društvenim mrežama.

Podsjećamo, u Neretvi u Mostaru zabilježeno je zamućivanje vode koje su ribari prijavili nadležnima te se čeka službeni nalaz policije i inspekcije koji bi trebali pokazati izvor ovog onečišćenja.

Inače, Neretva se uoči sezone kupanja redovno proglašava opasnom za kupanje ali se većina oglušuje na to, prenosi Bljesak.info

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije