Vlada Federacije BiH: Za programe obrazovanja i nauke izdvojeno skoro 11 miliona KM

0
Radiosarajevo.ba
Vlada Federacije BiH: Za programe obrazovanja i nauke izdvojeno skoro 11 miliona KM
Foto: Vlada FBiH / Sjednica Vlade FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Mostaru, kojom po ovlaštenju premijera predsjedava zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava dijela tekućih transfera utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu u ukupnom iznosu od 10.998.000 KM.

Ovim programom planirano je ukupno 13 transfera drugim nivoima vlasti i fondovima, te neprofitnim organizacijama.

U okviru transfera za finansiranje studentskog standarda planiran je iznos od 990.000 KM za provođenje dva programa.

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Riječ je o osnovnom studentskom standardu, odnosno subvencioniranju smještaja i ishrane studenata čija svrha je realizacija Protokola o subvencioniranju smještaja i ishrane studenata u studentskim centrima i domovima u Federaciji koji dolaze iz manje razvijenih kantona (Posavski, Bosansko-podrinjski, Kanton 10) i bh. entiteta RS-a. Drugi program u okviru ovog transfera odnosi se na prošireni studentski standard. Ovim programom je, između ostalog, planirana podrška najboljim studentima, podsticaj školovanju Roma, kao i podrška studentima sa invaliditetom. Radi se o bh. državljanima koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH.

Za provođenje deset programa u okviru transfera za finansiranje obrazovanja planiran je iznos od 1.200.000 KM.

Igor Stojanović nakon sastanka rukovodstva: 'Ovo je samo kupovina vremena'

Igor Stojanović nakon sastanka rukovodstva: 'Ovo je samo kupovina vremena'

Ovi programi obuhvataju, između ostalog podršku radu ustanova socijalne zaštite FBiH za provođenje odgojno-obrazovnih aktivnosti (200.000 KM), podršku projektima poboljšanja inkluzivnosti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja (220.000 KM), te podršku bibliotekama osnovnih i srednjih škola radi jačanja jezičko-komunikacijskih kompetencija (200.000 KM), kao i podršku programima razvijanja funkcionalnih znanja i vještina djece predškolskog uzrasta i učenika javnih osnovnih i javnih srednjih škola (240.000 KM).

Transfer za implementaciju bolonjskog procesa planiran je u iznosu od 300.000 KM, transfer za oblast nauke od značaja za Federaciju BiH u iznosu od 1.500.000 KM, transfer za razvoj institucija nauke i podsticaj NIR od značaja za FBiH u iznosu od 2.408.000 KM, a transfer za institucije nauke i kulture od značaja za BiH iznos od 1.100.000 KM.

Refik Lendo nakon sastanka rukovodstva: SDA će ponuditi rješenje koje je u interesu građana

Refik Lendo nakon sastanka rukovodstva: SDA će ponuditi rješenje koje je u interesu građana

U okviru danas donesenog programa planirana su i tri transfera za institucije nauke i kulture od značaja za Federaciju BiH u iznosu od po 300.000 KM, namijenjenih za Hrvatsku akademiju za znanost i umjetnost BiH, Akademiju nauka i umjetnosti BiH, te Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti BiH.

Također, programom je planiran i iznos od 100.000 KM za subvenciju izdavanja akademskih naučnih časopisa iz područja humanističkih i društvenih nauka.

Sjednica Vlade FBiH
Foto: Vlada FBiH: Sjednica Vlade FBiH

Programom su planirana i tri transfera namijenjana za obrazovne objekte. Riječ je o dogradnji objekta JU Dječije obdanište Velika Kladuša (200.000 KM), izgradnji fiskulturne školske sale JU OŠ 'Mirsad Salkić' u Čavi u Općini Bužim (300.000 KM), te dovršetku izgradnje školske zgrade u Novom Travniku (2.000.000 KM).

Danas donesenom Odlukom propisan je i način, te rokovi izvještavanja krajnjih korisnika sredstava ovih tekućih transfera utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije