Sattler u Bihaću: 'Dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU predstavlja poseban iskorak'

1
FENA
Sattler u Bihaću: 'Dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU predstavlja poseban iskorak'
Foto: FENA / Sattler u posjeti Unsko-sanskom kantonu

Šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler danas se prilikom posjete Bihaću i Unsko-sanskom kantonu sastao sa kantonalnim i gradskim političkim liderima i predstavnicima.

Ovom prilikom razgovarano je o konkretnim nadležnostima i obavezama Unsko-sanskog kantona u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Tim povodom organiziran je i "Politički dijalog", kojem su prisustvovali svi relevantni akteri političkog, društvenog i ekonomskog života u ovom dijelu države.

"Razgovarali smo o prilikama i izazovima, ali i evropeizaciji ovog kantona koji je najbliži, najistureniji prema Evropskoj uniji. Dobijanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji predstavlja poseban iskorak, ali i šansu. Tu su sada naravno i obaveze koje treba ispuniti na svim nivoima vlasti, pa tako i kantonalnom, s obzirom na njegove brojne nadležnosti", kazao je Sattler.

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Jasmin Musić konstatovali su kako je na sastanku definirana dinamika ispunjavanja obaveza u nadležnosti Kantonalne vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona. Potvrđena je spremnost za stvaranje svih preduslova, koji garantuju stabilizaciju političkih, društvenih i ekonomskih prilika.

Šefu Delegacije Evropske unije u današnjoj posjeti pridružio se i ambasador Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar, a u nastavku dana očekuje ih i posjeta Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić", te sastanak sa gradonačelnikom Bihaća Elvedinom Sedićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije