Vlada FBiH utvrdila nacrt zakona o katastru nekretnina, pojasnili kakve će promjene donijeti

10
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH utvrdila nacrt zakona o katastru nekretnina, pojasnili kakve će promjene donijeti
Foto: Vlada FBiH / Nermin Nikšić

Vlada Federacije BiH utvrdila je danas, 29. augusta na prijedlog Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Nacrt zakona o premjeru i katastru nekretnina, te ga uputila u parlamentarnu proceduru. Predlagač pojašnjava da je ovaj zakon nastao zbog potrebe da se područje geodetskih poslova, katastra nekretnina i zemljišnih knjiga uredi na kvalitetan i jedinstven način.

U obrazloženju se navodi da postoji hitna potreba usvajanja zakona koji objedinjuje tehničke podatke o katastarskim česticama iz katastra i nositelje prava preuzimanjem iz zemljišne knjige u zajednički informacioni sistem. Donošenjem ovog zakona, uz Zakon o stvarnim pravima i Zakon o zemljišnim knjigama, očekuje se stvaranje modernog i kvalitetnog okvira za razvoj zemljišne administracije koji je usklađen sa evropskim standardima.

Predloženim tekstom zakona se oblast katastarskog premjera i katastra nekretnina usklađuje i s novim tehničko-tehnološkim rješenjima (GIS, GPS), a katastar nekretnina se definira kao moderni katastar, što je tendencija katastra širom svijeta. Osnovna razlika u odnosu na postojeći sistem katastra u Federaciji BiH, koji je katastar poreznog tipa, je taj što katastar mijenja svoju osnovnu svrhu i umjesto porezne svrhe to je sada svrha osiguranja tačnih i ažurnih granica vlasništva i drugih stvarnih prava, čime se daje dodatna kvaliteta sigurnosti vlasništva i drugih stvarnih prava.

Dodik pronašao novog investitora: Obavio razgovor sa biznismenom iz Emirata

Dodik pronašao novog investitora: Obavio razgovor sa biznismenom iz Emirata

Između ostalog, donošenjem ovog zakona unaprijedit će se čuvanje i korištenje podataka katastarskog premjera i katastra nekretnina, unaprijediti topografsko - kartografska djelatnost, kao i registar prostornih jedinica i adresni registar, zatim uspostaviti registar geografskih imena i masovna procjena vrijednosti nekretnina, te osigurati učinkovitije planiranje i provedba unapređenja sistema zemljišne administracije (katastar i zemljišna knjiga).

Također će se revidirati poslovni procesi postupanja u katastru i nastavno u zemljišnim knjigama u svrhu značajnog smanjenja broja procedura i izbjegavanja dvostrukih provedbi nastalih na temelju važećih propisa u katastarskim i zemljišnoknjižnim postupcima.

Nermin Nikšić: 'Nisam primijetio da HDZ opstruira. Primakli smo stavove za Južnu interkonekciju'

Nermin Nikšić: 'Nisam primijetio da HDZ opstruira. Primakli smo stavove za Južnu interkonekciju'

Zakonom se privatnom sektoru daje više prostora pri izvođenju poslova premjera i katastra nekretnina što predlagač smatra bitnim s aspekta smanjenja državne uprave, a u konkretnom slučaju i zbog mogućnosti da se državna uprava u ovoj oblasti više posveti svojoj osnovnoj zadaći održavanja, razvoja i unapređenja sistema premjera i katastra nekretnina.

Donošenje ovog zakona, prema pojašnjenju predlagača, osigurat će pravni okvir za rješavanje problema neažurnosti, čime će se povećati pravna sigurnost. Donošenjem zakona o premjeru i katastru nekretnina došlo bi i do ubrzanja reforme katastra, a povezano s tim i zemljišnih knjiga s ciljem usklađivanja stanja nekretnina i vlasništva, zatim bi se preciziralo obavljanje poslova katastarskog premjera i katastra nekretnina i postupanja u njegovoj provedbi, stvorili bi se i preduslovi za uspostavu zajedničkog informacionog sistema katastra nekretnina i zemljišne knjige, te nastavilo uređivanje geodetsko - katastarskog sistema i obavljanja poslova u njemu.

Predlagač naglašava da, općenito gledajući, društvo u cjelini ima veliku korist od usaglašenih evidencija nekretnina i prava na nekretninama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije