Vlada FBiH obezbijedila novac za rudare: Isplata narednih plata i dalje nije sigurna

1
Saopćenje
Vlada FBiH obezbijedila novac za rudare: Isplata narednih plata i dalje nije sigurna
Fena / Vedran Lakić

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije su obezbjedili sredstva i pronašli zakonsku osnovu za isplatu zaostale plate za maj radnicima RMU Zenica.

"Godinama nagomilani problemi koji su se gurali pod tepih i davanje lažne slike u uspješnom poslovanju su rezultirali milionskim dugovanjima rudnika, prvenstveno RMU Zenica. Ali, ova Vlada probleme rješava, ne čini ih još većim", kazao je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić, podsjetivši da je rudnik Zenica trebao da ode u stečaj ili bude zatvoren prije nekoliko godina.

Napomenuo je i da je Uprava Elektroprivrede BiH zbirnula 199 radnika iz tog rudnika i platila 42 miliona KM iz svog budžeta da bi započeli proces pravedne tranzicije.

Zagreb: Sigurnosne službe u pripravnosti pred koncert Eda Sheerana

Zagreb: Sigurnosne službe u pripravnosti pred koncert Eda Sheerana

"Vlada je tu da pruži pomoć, ali za isplatu narednih plaća u tekućoj godini Uprave EP BIH i RMU Zenica morat će riješiti iz drugih izvora finansiranja kao što su prodaja neperspektivne, nepokretne i pokretne imovine i slično", kazao je ministar Lakić.

Svi rudnici će se u narednom periodu morati posvetiti sistematizaciji i optimizaciji poslovanja kako bi se proizvodnja uglja povećala, a cjelokupni elektroenergetski sistem očuvao te imao stabilno i sigurno funkcionisanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije