Vlada FBiH traži informacije o javnim nabavkama, posebno od FUCZ

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH traži informacije o javnim nabavkama, posebno od FUCZ
Foto: Vlada FBiH / Sa sjednice

Vlada FBiH danas je zadužila Federalnu upravu civilne zaštite, ministarstva i sve druge federalne institucije da joj do 8. maja dostave detaljne informacije, s popratnom dokumentacijom, o svim nabavkama provedenim od proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom COVID-19 na području Federacije BiH.

Uz ovo, traže se i kriteriji na osnovu kojih su izabrani dobavljači.

Također, FUCZ zadužena je da Vladi dostavlja sve informacije o svim pojedinačnim nabavkama koje provodi.

"Federalna vlada pozvala je i niže nivoe vlasti da, na isti način, predoče informacije o svim nabavkama, provedenim za vrijeme trajanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa. 

Vlada FBiH traži od oba doma Parlamenta FBiH zakazivanje sjednica, na kojima će razmotriti sveobuhvatnu informaciju o aktivnostima Vlade poduzetim za vrijeme od proglašenja stanja nesreće, uključujući informaciju o provedenim javnim nabavkama, s prijedlogom mjera", saopćeno je nakon sjednice Vlade.

Ćudić: Niz dokaza o zloupotrebama u nabavkama, zatražena hitna sjednica

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, njih 22, uputili su zahtjev za održavanje hitne sjednice. Žele raspravu o potencijalnim nepravilnostima i nezakonitostima u radu Vlade FBiH i Federalne uprave civilne zaštite u vremenu pandemije novog soja koronavirusa. Kako je navedeno u zahtjevu, cilj hitne sjednice je zaustavljanje nezakonitih radnji i sprečavanje opasnosti po život građana Federacije BiH, kao i sprečavanje nanošenja ogromne materijalne štete.

Vlada je danas pozvala sve federalne organe uprave, federalne upravne organizacije i federalne institucije da sve provedene nabavke postavljaju na svoje web stranice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije