Vlada FBiH 'široke ruke': Dodijeljeno 39 miliona KM općinama i gradovima

0
Fena
Vlada FBiH 'široke ruke': Dodijeljeno 39 miliona KM općinama i gradovima
Foto: Centralna banka BiH / Novac / Ilustracija

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu na prijedlog Federalnog ministarstva finansija donijela Odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu, u okviru tekućih i kapitalnih transfera drugim nivoima vlasti - kantoni i općine, u ukupnom iznosu od 39 miliona KM.

Riječ je o finansijskoj pomoći budžetima općina i gradova, te za finansiranje ili sufinansiranje projekata, zahtjeva ili inicijativa koji će biti provedeni u jedinicama lokalne samouprave.

Sredstva od deset miliona KM raspoređuju se općinama i gradovima po principu solidarnosti, i to za svih 80 općina i gradova u Federaciji BiH u jednakom iznosu od po 125.000 KM na ime finansijske pomoći budžetima.

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Sredstva u iznosu od 29 miliona KM raspoređuju se za finansiranje ili sufinansiranje ukupno 135 projekata, zahtjeva ili inicijativa koji će biti provedeni u jedinicama lokalne samouprave, a na osnovu provedenog Javnog poziva, te na prijedlog Komisije za dodjelu sredstava općinama i gradovima.

Vlada FBiH će sa načelnicima/gradonačelnicima općina i gradova zaključiti pojedinačne ugovore o dodjeli i korištenju sredstava, a kojima će se regulisati međusobna prava i obaveze. Za potpisivanje ugovora o dodjeli i korištenju sredstava uime Federalne vlade je ovlašten federalni ministar finansija, a Vlada FBiH će sredstva doznačiti na depozitne račune općina i gradova u skladu sa Pravilnikom o načinu uplate, pripadnosti i raspodjele javnih prihoda u FBiH.

Korisnici ovih sredstava su dužni Federalnom ministarstvu finansija dostaviti izvještaj o utrošku sredstava najkasnije do 31. decembra 2024. godine.

Za realizaciju ove odluke zaduženo je Federalno ministarstvo finansija.

Inače, raspodjela ovih sredstava je izvršena na osnovu Odluke o utvrđivanju kriterija, načina i procedura za dodjelu sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu Federalnom ministarstvu finansija "Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - kantoni i općine, te Odluke o utvrđivanju načina raspodjele i procedure za dodjelu sredstva utvrđenih Budžetom Federacije BiH za ovu godinu ministarstvu „Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti", općine i gradovi, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije