Vlada FBiH donijela odluku o izradi Strategije demografskog razvoja i oporavka

3
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH donijela odluku o izradi Strategije demografskog razvoja i oporavka
Foto: Vlada FBiH / Sa sjednice Vlade FBiH u Sarajevu

Vlada Federacije BiH je u srijedu, 15. novembra, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike donijela Odluku o izradi Strategije demografskog razvoja i oporavka Federacije BiH.

Demografskom strategijom definirat će se strateški ciljevi, prioriteti i mjere usmjerene na suzbijanje negativnih demografskih trendova u FBiH, s posebnim fokusom na pitanja iseljavanja stanovništva u druge zemlje, niske stope nataliteta, starenja stanovništva i druga pitanja od značaja za promjene u demografskoj strukturi stanovništva.

Kako je saopćeno, ovom odlukom se pokreće postupak izrade demografske strategije kojom će se na sistematičan i sveobuhvatan način pristupiti rješavanju ovog problema na području cijele Federacije BiH.

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

Stravična nesreća u BiH: Uslijed teških povreda poginula jedna osoba

U procesu će se primjenjivati ključna načela izrade strateških dokumenata u Federaciji BiH, a to su otvoreni model koordiniranja, ravnopravnost spolova, horizontalno i vertikalno koordiniranje svih nivoa vlasti u Federaciji, partnerstvo, te javnost i transparentnost", saopćeno je iz Vlade FBiH.

Nositelj izrade sektorske strategije je Vlada FBiH putem posebne radne grupe za izradu demografske strategije.

Nikšić o tvrdnjama da je BiH 'utočište radikalnih islamista': "Samo još jedna predstava"

Nikšić o tvrdnjama da je BiH 'utočište radikalnih islamista': "Samo još jedna predstava"

U Odluci se utvrđuje da se u izradu i finaliziranje demografske strategije kroz proces javnih konsultacija, uključuju svi relevantni federalni i kantonalni organi uprave, jedinice lokalne samouprave preko Saveza općina i gradova FBiH, te druge vladine institucije i nevladine organizacije.

Finansijska sredstva za izradu demografske strategije osiguravaju se iz donatorskih sredstava.

Nacrt ove strategije dostavit će se do 31. marta 2024. godine na dalje postupanje Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike", saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije