Vlada FBiH raspodijelila prihode od igara na sreću, evo ko dobija više novca

0
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH raspodijelila prihode od igara na sreću, evo ko dobija više novca
Foto: Centralna banka BiH / Ilustracija

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Mostaru donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Prema novom rješenju, Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike pripada 20 posto (umjesto dosadašnjih 50 posto) ukupno raspodijeljenih sredstava, Federalnom ministarstvu kulture i sporta 40 posto (dosad se radilo o 15 posto), Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta 10 posto (dosad se radilo o 5 posto), dok za federalna ministarstva obrazovanja i nauke, te zdravstva ostaje dosadašnji nivo od 15 posto.

Nadležna ministarstva će, u roku od 30 dana od početka primjene Uredbe, donijeti i objaviti na svojim web stranicama upute o podnošenju prijava na javni konkurs i dostaviti ih Federalnom ministarstvu finansija.

Prema obrazloženju izmjena i dopuna, od početka primjene Uredbe, do kraja prošle godine, izvršena je raspodjela sredstva u iznosu većem od 21,7 miliona KM za programe i projekte, a u toku je raspodjela još 3,8 miliona KM za ovu godinu, što ukupno iznosi više od 25,5 miliona KM.

Vlada FBiH raspodijelila prihode od igara na sreću, evo ko dobija više novca

Vlada FBiH raspodijelila prihode od igara na sreću, evo ko dobija više novca

Od ukupno raspodijeljenih sredstava u ovom periodu najveći iznos je dodijeljen za programe Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, i to 13,4 miliona KM, kojem je, prema odredbama dosadašnje uredbe, pripadalo 50 posto sredstava za programe iz oblasti socijalne politike.

S druge strane, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, pripadalo je 15 posto sredstava, te je za programe iz ove oblasti do sada doznačeno oko četiri miliona KM, a što godišnje iznosi između 400 i 500 hiljada KM.

'S obzirom na te činjenice, izmjenom ove uredbe, Vlada je iskazala opredjeljenje da
preraspodjelom prikupljenih prihoda po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, poveća njihovo učešće u svrhu podrške razvoju sporta i kulture, poduzetništva i obrta, obrazovanja i nauke, kao i veće podrške mladima, te djelatnostima koje su od javnog interesa', saopćeno je, između ostalog, iz Vlade FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije