Vlada FBiH produžila važenje certifikata. Neiskorištena vrijednost pet milijardi maraka

1
A. S.
Vlada FBiH produžila važenje certifikata. Neiskorištena vrijednost pet milijardi maraka
Foto: Arhiv / Kupovina stana nije luksuz

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je utvrdila i u parlamentarnu proceduru u skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije, kojim se rok za otkup stanova certifikatima produžava do 30. juna 2024. godine. 

Federalno ministarstvo finansija, kao predlagač Nacrta ovih izmjena, smatra da bi istekom dosadašnjeg zakonskog roka, 30. juna 2023. godine, svim osobama kojima se po okončanju procedure za povrat stanova dodijeli stan ili koja ostvare povrat stanova po osnovi stanarskog prava, bila uskraćena mogućnost otkupa za certifikate.

Procjene su da postoji još oko pet milijardi KM vrijednosti certifikata koji nisu iskorišteni. U principu svaka marka certifkata vrijedi kao jedna KM u opticaju.

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Ukupno je bilo upisano oko 16 milijardi KM u certifikatima.

Na stranicama za online prodaju moguće je još uvijek pronaći da pojedinci prodaju vojne certifikate ispod nominalnih vrijednosti.

Iz Vlade FBiH su dodali da je dostavljena i inicijativa Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH za produženje roka narednih godinu dana za otkup stanova certifikatima.

Svaka osoba može pri Agenciji za privatizaciju provjeriti da li i koliko posjeduje u neiskorištenim certifikatima podnošenjem zahtjeva za izdavanje izvoda sa Jedinstvenog računa građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije