Cijene stanova 'lete u nebo': Koji bh. grad je najskuplji, a koji najjeftiniji za život?

3
L. M.
Cijene stanova 'lete u nebo': Koji bh. grad je najskuplji, a koji najjeftiniji za život?
Foto: Pixabay / Sarajevo

Cijene stanova i dalje vrtloglavo rastu. Nakon dugogodišnje stagnacije, cijene u jeku pandemije bilježe prva povećanja. A zaustavljanja nema. Naprotiv.

Invazija Rusije na Ukrajinu dodatno je utjecaja na poskupljenje stanova jer je poskupio i građevinski materijal.

Tako je prosječna cijena kvadrata prodanih novih stanova u prvom tromjesečju ove godine iznosila 2.248 KM, što je u usporedbi s godinom ranije rast za čak 23 posto na nivou cijele države.

Problemi u građevinskom sektoru: Obustavlja se gradnja, cijene stanova će poskupjeti

Problemi u građevinskom sektoru: Obustavlja se gradnja, cijene stanova će poskupjeti

U prvom kvartalu ove godine u BiH je prodato ukupno 627 novih stanova, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U Sarajevu, glavnom gradu BiH, cijena jednog kvadrata u centru 5 do 6 hiljada KM, a na periferiji oko 2 i po hiljade maraka.

U Mostaru gotovo da nema novogradnje, a renovirani stanovi se prodaju po cijeni od 2.000 do 2.300 KM po kvadratu.

U Zenici se kvadrat nekretnine u starogradnji prodaje po cijeni između 1.500 i 2.000 KM, a u novogradnji košta i više od 2.500 KM.

Kvadrat stana u BiH za godinu skuplji za 450 maraka: Evo koliko sada košta

Kvadrat stana u BiH za godinu skuplji za 450 maraka: Evo koliko sada košta

U Banjoj Luci su se stanovi i na rubnim dijelovima 3.000 KM po kvadratu, dok se u Trebinju u novogradnji kvadrat stana plaća i po 4.500 KM što ga poslije Sarajeva čini najskupljim gradom.

Poskupljela i kirija

Nije samo porasla cijena stanova koji su u prodaji. Poskupio je i zakup stanova.

U agencijama za nekretnine koje se bave iznajmljivanjem stanova kažu za portal Radiosarajevo.ba da cijene variraju u zavisnosti od lokacije i površine stana.

Kako je rečeno iz jedne sarajevske agencije, za garsonjeru je u starogradnji potrebno izdvojiti od 200 KM do 300 KM, dok garsonjera u novogradnji u prosjeku košta 450 maraka.

Za luksuzni stan treba izdvojiti i više od 1.000 KM. Trosoban stan košta oko 600 KM, a dvosoban u prosjeku 500 KM.

"Sve zavisi od lokacije, opremljenosti stana kao i godine kada je zgrada izgrađena. Što se tiče lokacije, najveća potražnja za stanovima je u općini Novo Sarajevo. Cijene su nešto jeftinije tu", kaže naš sagovornik.

Cijene u Europi

Iako su za naše standare stanovi skupi, Bosna i Hercegovina u vrhu je europskih zemalja s najnižim cijenama nekretnina, pokazalo je najnovije istraživanje kojeg je sprovela agencija Deloitte.

Ujedinjeno Kraljevstvo zauzima prvo mjesto na listi najskupljih stanova s godišnjim rastom od gotovo 21 posto, s prosječnom cijenom od 4.905 eura po kvadratu.

Austrija je na drugom mjestu s prosjekom od 4.782 EUR/m². Cijene iznad 4.000 EUR/m2 zabilježene su i u Francuskoj (4.639 EUR/m2) i Njemačkoj (4.600 EUR/m2).

Cijene stanova u BiH i Europi: U Parizu kvadrat košta 26.000 KM

Cijene stanova u BiH i Europi: U Parizu kvadrat košta 26.000 KM

Na suprotnoj strani, s najjeftinijim stanovima među zemljama za koje su dostupni nacionalni podaci, nalaze se BiH gdje se prosječna cijena kreće oko 974 eura po metru kvadratnom, a prati je Rumunija s prosječnom cijenom od 1.266 eura.

Međutim, uzevši u obzir prosječnu plaću u BiH koja iznosi oko 1.000 KM, osoba s takvim primanjima bi morala za stan od 40 kvadrata raditi skoro osam godina (ako u obzir uzmemo prosječnu cijenu stana od 2.248 KM po kvadratu).

I to ako bi cijelu plaću usmjerila na plaćanje stana. Nemoguće, zar ne? Zato je stambeni kredit za mnoge jedina opcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije