Vlada FBiH odobrila sredstva: 1,2 miliona KM za izdavaštvo i bibliotečku djelatnost

0
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH odobrila sredstva: 1,2 miliona KM za izdavaštvo i bibliotečku djelatnost
Foto: Vlada FBiH / Sa sjednice Vlade FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je u četvrtak, 29. augusta, informaciju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u vezi obustave rada uposlenih u Javnoj ustanovi Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine i poteškoćama u odvijanju redovnog rada biblioteke.

Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da iznađe mogućnost izdvajanja interventnih sredstava za isplatu plata zaposlenicima NUB BiH.

Istovremeno, Vlada Federacije BiH zaključkom traži od sedam institucija kulture od značaja za BiH, i to Zemaljskog muzeja BiH, Umjetničke galerije BiH, Nacionalne i univerzitetske biblioteka BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Historijskog muzeja BiH, Kinoteke BiH, Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH da, u roku od 15 dana od dana donošenja ovog zaključka, Vladi, putem Generalnog sekretarijata Vlade FBiH dostave Finansijski izvještaj za 2023. godinu i prvih šest mjeseci za 2024. godinu, što uključuje sve prihode i rashode, a naročito pregled prihoda ostvarenih iz budžeta svih nivoa vlasti, pregled prihoda ostvarenih od vlastite djelatnosti, kao i pregled prihoda ostvarenih od domaćih i stranih donacija.

Dobra vijest za sve Bosance koji su klijenti banaka u Njemačkoj: Važna promjena oko uplate novca

Dobra vijest za sve Bosance koji su klijenti banaka u Njemačkoj: Važna promjena oko uplate novca

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Federalno ministarstvo pravde zaduženi su da Vladi Federacije BiH predlože način vršenja upravljačkih prava prioritetno za NUB BiH zbog odlaska trenutnog direktora u penziju, ali i za ostalih šest institucija kulture.

Generalni sekretarijat Vlade FBiH je zadužen da danas prihvaćenu informaciju, zajedno sa ovim zaključkom, dostavi Ministarstvu civilnih poslova BiH. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Aldin Huskić za Radiosarajevo.ba: Zahvaljujemo se Vladi KS, ali tražimo trajno rješenje problema

Aldin Huskić za Radiosarajevo.ba: Zahvaljujemo se Vladi KS, ali tražimo trajno rješenje problema

Između ostalog, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u informaciji pojašnjava da je ovakvo rješenje predloženo kako se ne bi dovela u pitanje zaštita nacionalnog spomenika od izuzetnog značaja za BiH zbog neisplaćenih plaća radnicima.

U svrhu obrazloženja inicijative da se obezbijede sredstva za normalno funkcionisanje NUB, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke pojašnjava da je, prema Odluci o proglašenju pokretnog dobra - Specijalne zbirke NUB BiH u Sarajevu nacionalnim spomenikom BiH, Federacija BiH dužna osigurati pravne, znanstvene, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, restauraciju i prezentaciju nacionalnog spomenika.

Pojašnjavaju i da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika nametnula obavezu Federaciji BiH, ali i ovlaštenje, i to ne ograničavajući se na način na koji će to učiniti, da Federacija BiH osigura pravne, znanstvene, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, restauraciju i prezentaciju nacionalnog spomenika.

U informaciji je naglašeno da, posmatrajući sa stanovišta vlastite nadležnosti Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, a imajući u vidu univezitetsku i naučnu funkciju NUB, Ministarstvo ima opravdan pravni interes da NUB BiH besprijekorno funkcioniše u interesu akademske zajednice i studenata, kao i građana zbog čega smo se aktivno uključili u rješavanje nagomilanih problema u njihovom finansiranju i problemu pravnog statusa.

Ministarstvo kulture i sporta KS za tri godine povećalo ulaganja u NUB BiH za 300.000 KM

Ministarstvo kulture i sporta KS za tri godine povećalo ulaganja u NUB BiH za 300.000 KM

U informaciji je navedeno i da je Skupština Kantona Sarajevo donijela Zakon o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač BiH čime je utvrđen javni interes KS za njihovo privremeno sufinansiranje, sredstvima namjenjenim za plaće, topli obrok, regres i druge naknade, te režije, kao i da se tim zakonom KS obavezao na održivost sedam institucija kulture.

Navedno je i da je, imajući u vidu činjenicu da su vlasti Kantona Sarajevo preuzele sufinansiranje plaća posebnim zakonom, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je usmjerilo svoj javni poziv ka projektima za svih sedam institucija čiji je osnivač država BiH, te da je na taj način kroz značajna finansijska sredstva u iznosu od 900.000 KM omogućeno da prijavom projekta na javni poziv, institucije kulture i nauke unaprijede svoj rad.

Vlada Federacije BiH donijela je u četvrtak, na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, dvije odluke o usvajanju programa utroška sredstava u ukupnom iznosu od 1,2 miliona KM sa tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima. Jedan program utroška se odnosi na transfer od 600.000 KM Fondu za izdavaštvo, a drugi je, također u iznosu od 600.000 KM, transfer Fondaciji za bibliotečku djelatnost. Raspodjela sredstava će se vršiti u skladu sa općim i posebnim kriterijima.

Transfer Fondaciji za izdavaštvo je predviđen za sedam programa. Od ukupno 600.000 KM, 208.000 KM je planirano kao podrška izdavačima za objavljivanje knjiga, za periodiku je planirano 77.000 KM, zatim za plasman i promoviranje knjiga i autora ukupno je predviđeno 80.000 KM, za program nova književna djela domaćih autora 30.000 KM, te 35.100 KM za objavljivanje novih književnih djela odabranih na anonimnom konkursu. Za druge oblike sufinansiranja izdavačke djelatnosti je planirano 20.000 KM, a 149.900 KM za servisiranje poslova Fondacije za izdavaštvo.

Predstavnici NUB BiH održali sastanak sa Vladom FBiH: Traže rješenja za nastavak rada i finansiranje

Predstavnici NUB BiH održali sastanak sa Vladom FBiH: Traže rješenja za nastavak rada i finansiranje

Od 600.000 KM transfera Fondaciji za bibliotečku djelatnost 280.000 KM je za program otkupa društveno vrijednih knjiga i časopisa domaćih izdavača registrovanih na području FBiH, objavljenih u 2023. godini, kao i za otkup najtraženijih naslova prema izboru čitalaca. Za program opremanja javnih i specijalnih biblioteka, kao i za stručno usavršavanje bibliotekara i manifestacije za popularizaciju bibliotečke djelatnosti i knjige, te za najaktivnije čitaoce planirano je 160.000 KM. Za druge oblike sufinansiranja bibliotečke djelatnosti predviđen je iznos od 20.000 KM, dok je za servisiranje poslova Fondacije i materijalne troškove planirano 140.000 KM.

Korisnici sredstava izvještaje o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava će dostavljati na način i u rokovima koji su propisani pravilnicima o procedurama i kriterijima za izbor korisnika i dodjelu sredstava fondacija za izdavaštvo i bibliotečku djelatnost, a upravni odbori fondacija obavezni su tromjesečno izvještavati Federalno ministarstvo kulture i sporta o utrošenim sredstvima. Federalno ministarstvo kulture i sporta će potom izvještavati Federalno ministarstvo finansija i Vladu Federacije BiH.

Za realizaciju ovih odluka zadužuju se federalna ministarstva finansija i kulture i sporta, te fondacije za izdavaštvo i bibliotečku djelatnost, svako u okviru svoje nadležnosti.

Vlada je na istoj sjednici usvojila izvještaje o radu ove dvije fondacije za 2023. godinu, te dala saglasnosti na njihove planove rada za 2024. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije