Vlada FBiH odlučila: Izbjeglice iz Ukrajine bit će smještene u hotelu u Sarajevu

5
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH odlučila: Izbjeglice iz Ukrajine bit će smještene u hotelu u Sarajevu
Foto: Vlada FBiH / Hotel Emiran

Vlada FBiH zadužila je danas Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom da stavi na raspolaganje 40 kreveta na jednom spratu u hotelu "Walter", uz eventualno dodatnih još 40 kreveta na još jednom spratu, ako bude potrebno, a kojim upravlja ova agencija, i to za smještaj izbjeglica iz Ukrajine.

Finansijska sredstva potrebna za smještaj izbjeglica bit će obezbijeđena od novčanih sredstava deponovanih na računu za posebne namjene kojima upravlja Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, a koja su pravosnažnim presudama utvrđena kao imovina Federacije BiH.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo finansija da donese instrukciju o načinu postupanja i knjigovodstvenom tretiranju ovih finansijskih sredstava.

EUROPOL otkrio više detalja: "Kako je u BiH srušen najuži krug pomagača globalnog kralja droge"

EUROPOL otkrio više detalja: "Kako je u BiH srušen najuži krug pomagača globalnog kralja droge"

Za realizaciju ovog zaključka zaduženi su Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, te Federalno ministarstvo finansija, svako u okviru svojih nadležnosti.

Vlada FBiH upućuje zahtjev Vijeću ministara BiH da se građanima Ukrajine, koji se nalaze na teritoriji Federacije BiH i tu namjeravaju ostati, u skladu sa zakonima omogući hitno dobijanje izbjegličkog statusa.

Hotel se nalazi u Aleji Bosne Srebrene bb i nekada se zvao "Emiran", a o tome kako ga je preuzela Federalna vlada više možete čitati OVDJE.

Federalni premijer Fadil Novalić je istaknuo kako je Federalno ministarstvo turizma zaduženo da napravi presjek banjskih kapaciteta.

"Od naših šest banja u Federaciji BiH tražimo mogućnost odvajanja jednog dijela smještajnih kapaciteta za ukrajinske ranjenike i njihovu rehabilitaciju. To je bio i zahtjev ukrajinske ambasade jer mi u Europi imamo najsvježiji primjer s obzirom na to da su naše banje istrenirane za tretmane ranjenika i njihov oporavak", naglasio je Novalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije