Vlada FBiH odlučila gdje će biti smješten federalni USKOK

5
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH odlučila gdje će biti smješten federalni USKOK
Foto: Vlada FBiH / Sjednica Vlade FBiH

Vlada Federacije BiH je u srijedu, 4. septembra na telefonskoj sjednici usvojila zaključak kojim je određeno da će federalni USKOK biti smješten u zgradi Privredne banke u centru Sarajeva.

"Prihvata se ponuda 'EURO STAN' d.o.o. Istočno Novo Sarajevo od 30.08.2024. za poslovni prostor u Sarajevu, ulica Alipašina 6, na drugom spratu objekta, površine 697,05", stoji u zaključku Vlade FBiH.

Prostorije u kojima će biti federalni USKOK koštat će Vladu 31,50 KM/m2 + PDV. Iznajmljene su na period od pet godina, počev od 1.10.2024. godine.

Svečano otvoren most Hercegovina: Veliki infrastrukturni korak za Bosnu i Hercegovinu

Svečano otvoren most Hercegovina: Veliki infrastrukturni korak za Bosnu i Hercegovinu

Ranije je prijedlog bio da federalni USKOK bude smješten u zgradi hotela "Walter", nekadašnji "Emiran". Međutim, za rješavanje pravnog statusa ovog hotela bilo bi potrebno izvjesno vrijeme, kao i adaptacija prostora za novu namjenu.

Istovremeno, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH danas je odgodilo donošenje odluke o izboru sudija i tužilaca koji bi trebali rukovoditi ili biti angažirani u ovom posebnom odjelu, a o čemu je jučer pisala Istraga.ba. Imenovanje je prolongirano zbog toga što Vlada u tom trenutku nije donijela odluku o smještajnom objektu federalnog USKOK-a.

Upostava ovog odjela federalnog tužilaštva ima svoju političku pozadinu s obzirom na to da je ovo jedan od prioriteta Američke ambasade BiH. Kako saznaje Istraga.ba, američki ambasador će naredne sedmice organizovati sastanke s Radnom grupom zaduženom za podršku implementaciji Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH kako bi se ubrzala uspostava ovog posebnog odjela.

Međutim, ovo nije u interesu predsjednika HDZ-a Dragana Čovića za kojeg bi to značilo pravosudnu kontrolu i nad kantonima s hrvatskom većinom, pogotovo privrednog kriminala i korupcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije