Vlada FBiH: Ići će sa fleksibilnim pristupom, a ne restriktivnim mjerama

4
I.S.
Vlada FBiH: Ići će sa fleksibilnim pristupom, a ne restriktivnim mjerama
FOTO: Radiosarajevo.ba / Fadil Novalic / Arhiv

Vlada FBiH ide sa fleksibilnim, ne restriktivnim mjerama, poručio je federalni premijer Fadil Novalić tokom konferencije za novinare jer je u toku i dalje sastanak sa kantonalnim premijerima zbog definisanja zajedničkih aktivnosti i mjera u vezi s epidemiološkom situacijom izazvanom koronavirusom i imunizacijom stanovništva Federacije BiH u Sarajevu.

Novalić je pojasnio kako "zatvaranja više nema", postoje mjere na snazi kao savjeti struke, te da će kantoni moći donositi restriktivnije mjere.

"Moramo se vakcinom štititi. Imamo dovoljno vakcina i pozivamo građane da se vakcinišu. Pokrenuli smo inicijativu da se organizuje i u kompanijama vakcinacija. Na početku smo školske godine i zato svi, svako u okviru svoje nadležnosti, moramo učintiti dodatne napore da se sačuva zdravlje. Naš cilje je nastaviti saradnju i sa kantonima kako bi što lakše prevazišli sve posljedice pandemije", rekao je Novalić.

Nova tragedija u BiH: Ubijen muškarac, napadač se predao

Nova tragedija u BiH: Ubijen muškarac, napadač se predao

Poručio je da FBiH "stoji i nastavlja sa pomoći kantonima, kao i do sada".

"Vlada FBiH će tražiti od javnih emitera ubrzanu i agresivnu promociju vakcinacije. Snimljeno je 15 spotova koji će se emitovati", rekao je Novalić.

Tahir Lendo, premijer Srednjo-bosanskog kantona rekao je kako je ovaj kanton među prvima vršio promociju vakacinacije.

"Trebamo pozitivne primjere što više promovisati. Ići ćemo s tim da djeca i studenti pohađaju redovno nastavu, puni čas od 45 minuta zbog socijalizacije", naveo je Lendo.

Pojasnio je kako će se ići sa posebnom promocijom vakcina u sela ovog kantona.

Kadrija Hodžić, premijer Tuzlanskog kantona, poručio je kako se podržava fleksibilni pristup mjerama u FBiH.

"Obezbijedili smo stimuliranje medicinskih radnika dodatnim milionom KM. Ovo je generacijski neuspjeh ako ne uspijemo", naveo je Hodžić.

V.d. direktor Zavoda za javno zdravstvo Siniša Skočibušić rekao je kako FBIH "nije otok" te se, kada je riječ o mjerama, moraju se gledati i europske zemlje.

"Najbolja fleksibilnost je u činjenici koju želimo i najaviti odnosi se na način funkcioniranja u javnom sustavu, kako će kazališta, kafići, kina funkcionisati. Vidjeli smo da online funkcioniranje društva nije idealno rješenje", poručio je Skočibušić te je podsjetio da ima dovoljno vakcina u cijelom entitetu.

Naveo je i kako je oko 20 posto tek stanovnika u FBiH vakcinisano.

"Ovo je društveni problem", poručio je Skočibušić. 

Govoreći o broju vakcinisanih u FBiH, sa prvom dozom je vakcinisano 17,6 posto osoba, a sa drugom 10,61 posto.

Pojasnio je i kako je AstraZeneca vakcina koja pruža najdužu zaštitu, kako govore istraživanja.

"Povećava se broj osoba koje se žele cijepiti i oko 40 posto stanovnika je rekao da će se, ipak, cijepiti", rekao je Skočibušić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije