Vještakinja FUP-a: Na Sefićevom automobilu pronađen DNK Selme Agić

Radiosarajevo.ba
Vještakinja FUP-a: Na Sefićevom automobilu pronađen DNK Selme Agić
Radiosarajevo.ba / Sanjin Sefić
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održan nastavak glavnog pretresa u slučaju Sanjin Sefić.

Uz Sanjina Sefića, optuženog za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, optužnicom u ovom predmetu obuhvaćeni su i Sanjinova sestra Sara Sefić, kao i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić koji se terete za pomaganje počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.

Na početku suđenja advokat Rusmir Karkin je zbog izostanka sa prethodnog ročišta kažnjen novčanom kaznom od 2.000 KM, a njegov branjenik Amar Salihović je prisilno priveden. Sudsko vijeće nije prihvatilo opravdanje Salihovića da je izostao jer je bio bolestan zbog toga što nije imao medicinsko opravdanje, te njegovog advokata Karkina koji je rekao da nije mogao izaći sa drugog ročišta na kojem je tada bio.

Na današnjem ročištu svjedočila je Elmira Karahasanović, šefica Odjela za biološka vještačenja Centra za forenziku Federalne uprave policije, koja je vještačila biološke tragove koji su pronađeni na automobilu Golf  u vlasništvu Jasmina Sefića, a koji je u trenutku nesreće vozio prvooptuženi Sanjin Sefić, kao i tragove koji su izuzeti sa unutrašnjosti vozila.

Vještakinji su dostavljeni tragovi tkanine sa prednjeg vjetrobranskog stakla, tragovi tkiva sa prednjeg blatobrana, te dvanaest komadića boje nepravilnog oblika, kao i deset briseva izuzetih sa volana, pokazivača pravca, mijenjača, ručke vrata, plastične flaše koja se našla u automobilu, te referentni uzorci krvi nastradalih studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu Selme Agić i Edite Malkoč.

Karashasanović je istakla da je sa tragova prikupljenih sa vanjskih dijelova automobila uspješno izoliran DNK profil, te da je je utvrđeno kako se radi o tragovima krvi Selme Agić.

Svjedokinja je dodala da je sa nekoliko briseva izuzetih unutar automobila također izolovan DNK profil, te da je riječ o DNK koja može pripadati najmanje jednoj muškoj, ali i ženskoj osobi, ali da ih nisu imali sa čim uporediti tako da se ne zna kome pripadaju tragovi te krvi. 

Nakon svjedočenja vještakinje, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je započelo sa ulaganjem materijalnih dokaza među kojima su i videosnimci, DVD-ovi i izvještaj o provedenim posebnim istražnim radnjama nad optuženim u ovom slučaju.

Sefićev advokat Kerim Čelik naveo je kako Tužilaštvo ne može ulagati u spis dokaze koji nisu provedeni, nakon čega je predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović predložio tužiteljici da na idućem očištu sprovede spomenute dokaze kako bi ih mogla uložiti u spis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije