Mandić: Čeka nas težak period, možemo očekivati povećanje broja zaraženih

Radiosarajevo.ba
Mandić: Čeka nas težak period, možemo očekivati povećanje broja zaraženih
Fena / Arhiv

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kazao je kako je UKC Zenica pravovremeno reagirao na pojavu koronavirusa u ovom gradu.

"U ovom trenutku nema mjesta panici, gospođa kod koje je potvrđen koronavirus se sama javila, a provjeravaju se i svi njeni kontakti. O svim narednim koracima ćemo blagovremeno obavještavati javnost", kazao je ministar Mandić.

U narednom periodu vrlo je važna saradnja kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, kazao je on.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je kako krizni štab zasjeda svakodnevno i da se svaki dan izdaju nove upute, koje građani trebaju pratiti.

"Preporučujemo i da se smanji broj javnih okupljanja i da se pravovremeno reagira kako bi se širenje virusa spriječilo. Granična policija prema uputama vrši provjere građana koji dolaze iz sumnjivih područja", kazao je Pehar.

Bosna i Hercegovina će u narednom periodu dobiti i potrebnu opremu za testiranje koronavirusa, ali i potrebnu opremu za doktore, najavio je Mirza Palo iz ureda Svjetske zdravstvene organizacije.

"Ovo nije ništa neočekivano, kako smo ranije i kazali, mi smo očekivali, sada je samo bitno da se na vrijeme odgovori na širenje zaraze", dodao je Palo, istakavši kako vlasti u BiH prate preporuke koje izdaje WHO.

Ministar je dodao kako se građanima ne preporučuje da prisustvuju javnim okupljanjima. 

"Mi ne možemo zabraniti ljudima okupljanje niti javno okupljanje kao što su koncerti i slično, ali možemo preporučiti da se takva okupljanja otkažu zbog opasnosti od širenja, prvo obične gripe, pa potom i koronavirusa", dodao je ministar Mandić.

Ministar je dodao kako je Vlada FBiH izdvojila sredstva za borbu protiv koronavirusa.

Istakao je da su pred nama dvije opasne sedmice te da možemo očekivati porast broja slučajeva, kako se to dešavalo i u okolnim zemljama.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije