Vjekoslav Mandić o vakcinama protiv COVID-a u komercijalnoj ponudi

Radiosarajevo.ba
Vjekoslav Mandić o vakcinama protiv COVID-a u komercijalnoj ponudi
Foto: Anadolija / Vjekoslav Mandić

Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić govorio je o koronavirusu, vakcinaciji, imunizaciji...

Na pitanje hoće li biti cjepiva u komercijalnoj ponudi, ministar je u intervju za Večernji list odgovorio:

"Cjepiva koja se nabavljaju sredstvima proračuna ne mogu i neće biti u komercijalnoj prodaji. Kada ta cjepiva budu dostupna, ona će se davati sukladno definiranim prioritetima o kojima sam i govorio“.

Kada je riječ o masovnosti vakcina protiv COVID-a, napomenuo je da ovisi o dostupnosti i isporuci cjepiva.

"Krajem ovog i u drugom mjesecu najavljuju se moguća odobrenja i za druge proizvođače cjepiva te će to sasvim sigurno ubrzati proces cijepljenja na globalnoj razini“, pojasnio je Mandić.

Ministar Mandić je govorio i o tome hoće li biti dovoljno cjepiva za sve bh. građane.

"Globalno, govorimo o milijardama potrebnih cjepiva. FBiH je već uplatila sredstva za nabavu 800.000 doza kroz COVAX mehanizam te se predbilježila za još 800.000 doza kroz EU mehanizam nabave. To su količine za 40 posto ukupne populacije. Djeci se, kao što je poznato, zasada ne preporučuje cijepljenje. Naravno, treba uzeti u obzir i zainteresiranost za cijepljenje jer je cijepljenje protiv COVID-19 dobrovoljno. Naš cilj je cijepiti minimalno 50 posto populacije i svakako omogućiti svima koji su zainteresirani cijepljenje, naravno, ovisno o dostupnosti cjepiva. Ali, ponavljam, to je proces koji će trajati cijelu ovu godinu i toga moramo biti svjesni. Bez cijepljenja, kao i bez poštivanja epidemioloških mjera, pandemija COVID-19 neće nestati te će i u idućem razdoblju biti potrebno poštivati sve propisane naredbe, mjere i preporuke struke, što uključuje i razdoblje kada se bude provodilo cijepljenje protiv COVID-19 u FBiH“, rekao je Mandić.

Napomenuo je da će se vakcinisati.

"Ova pandemija i sve što sa sobom nosi dugo traje. Narušila je koncept svijeta u kojem živimo i naravno da ostavlja ogromne posljedice. Mnogi su ostali bez voljenih, mnogi su ostali bez posla, prihoda, svi smo bili prinuđeni promijeniti svoje živote, a i dalje smo u neizvjesnosti. I dalje trebamo biti svjesni i prihvatiti da će ovo još trajati. Na kraju će pandemija sigurno proći, ali njezine posljedice, kako kolektivno tako i individualno, osjećat ćemo još dugo", rekao je Mandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije