Dodik: Vakcine ćemo nabaviti preko dokazanih prijatelja

4
Radiosarajevo.ba
Dodik: Vakcine ćemo nabaviti preko dokazanih prijatelja
Foto: RTRS / S konferencije za novinare

U Banjoj Luci je završena proširena sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a. Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i odluci Centralne izborne komisije o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sjednice, Milorad Dodik, predsjednik te stranke ponovio je da je njegov zadatak da štiti interese srpskog naroda, da neće odustati od borbe za prava Srba. 

Komentirajući spornu izjavu Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, Dodik je ostavlja mogućnost Izetbegoviću da se izvini srpskom narodu, jer kako je rekao, Srbi su dobar narod.

"Iskreno se nadam da se Izetbegović kaje zbog svoje rasističke izjave i da su mu njegovi najbliži saradnici rekli da mu to nije dobra izajva", rekao je Dodik, konstatirajući da to "nije usamljena izjava i da mnogi oko Izetbegovića misle tako". 

Rekao je da poštuje sve narode i da mu je žao što Izetbegović ima takav stav. Prema njegovom mišljenju, Izetbegović je izjavom "napustio teren političke borbe i upustio se na teren borbe protiv Srba". Konstatirao je da su takvu borbu vodili nacisti.

Ponovio je stav da međunarodna zajednica treba da ode iz BiH. 

Govoreći o situaciji s koronavirusom, kazao je da se RS pokazala sposobnom da se nopsi s pandemijom i da danas pokušava iznaći način za nabavku vakcina. 

"Očigledno zarobljeni u nemogućnostima da preko BiH to uradimo, činjenica je da je RS uplatila 400.000 vakcina kroz COVAX, platila je preko šest miliona i vidimo da tih vakcina nema, poduzimali smo i poduzimamo sve mjere kako bi direktnim kontaktima osigurali dodoatni broj vakcina", kazao je. 

Govoreći o zastoju s nabavkama na svjetskom nivou, rekao je da to koči realizaciju.

"Tim se pitanjima najviše bavimo, uvjereni da ćemo brzo riješiti pitanje kvalitetne nabavke vakcina putem naših dokazanih prijatelja i obezbijediti da građani RS budu uključeni u proces kao u drugim zemljama", kazao je Dodik, navodeći da će vakcine biti besplatne. 

Željka Cvijanović, potpredsjednica SNSD-a, komentirajući poništenje izbora u Srebrenici i Doboju, kazala je da se radi o "manipulaciji" Centralne izborne komisije BiH, koja je "nanijela štetu takvim odlukama, jer su unijeli nepovjerenje u sam izborni proces". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Najnovije