Visoki predstavnik sa specijalnim savjetnikom generalnog sekretara UN-a

Fena
Visoki predstavnik sa specijalnim savjetnikom generalnog sekretara UN-a
Visoki predstavnik Valentin Inzko u srijedu se sastao sa Adamom Diengom, specijalnim savjetnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za sprečavanje genocida.

U svjetlu nedavnih presuda Haškog tribunala, oni su razmijenili mišljenja o nedovoljnom stepenu pomirenja, što utiče na Bosnu i Hercegovinu i širu regiju, saopćeno je iz OHR-a.

Izrazili su zabrinutost činjenicom da dvadeset i dvije godie nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma ključni politički lideri nisu učinili dovoljno da priznaju stradanja nevinih civila/žrtava drugih nacionalnosti.

Visoki predstavnik je rekao da je izuzetno štetno za proces pomirenja u BiH kada istaknute političke ličnosti negiraju genocid i druge ratne zločine.

“Veoma me brine sve prisutnija tendencija veličanja ratnih zločinaca, negiranja genocida i ratnih zločina generalno. Takva neprihvatljiva retorika diskvalificirala bi svakoga ko tvrdi da teži evropskim vrijednostima i normama”, rekao je visoki predstavnik.

Specijalni savjetnik i visoki predstavnik istaknuli su koliko je važno da ključni akteri udvostruče napore na preventivnom radu i održanju mira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije