Premijera: Freeman na National Geographicu prikazao svijetu istinu o Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Premijera: Freeman na National Geographicu prikazao svijetu istinu o Srebrenici
U okviru serijala "The Story of Us", koji vodi slavni hollywoodski glumac Morgan Freeman sinoć je premijerno emitirana epizoda u okviru koje su prikazane priče rata u Sarajevu i Srebrenici.

Ova, nakon posjete Morgana Freemana Bosni i Hercegovini, dugo iščekivana epizoda serije koja govori o ratnim dešavanjima i strašnim zločinima u BiH, prikazala je cijelom svijetu sav horor onog što se dešavalo od 1992. do 1995. na tlu naše zemlje.

Kroz ovu epizodu Freeman je obišao Sarajevo i Srebrenicu, zajedno sa novinarom Senadom Hadžifejzovićem, te je istraživao kakvi su se to zločini desili na ovim područjima tokom agresije na BiH.

"Šta se, dovraga, desilo ovdje", zapitao se Freeman dok se šetao kroz memorijalni centar posvećen žrtvama srebreničkog genocida u Potočarima.

Njegovi sagovornici su mu pojasnili stravične razmjere zločina koji se dogodio, dodavši da je više od osam hiljada ljudi ubijeno tokom pohoda u julu 1995. godine.

"Uskoro, NATO bombardiranje je pomoglo da se rat završi, ali bilo je prekasno za žrtve Srebrenice", zaključio je Freeman pojašnjavajući historijska dešavanja.

Posebno je zanimljivo da su, nakon emitiranje ove epizode, srbijanski mediji objavili čitav niz tekstova u koje ističu da je Morgan Freeman "pred cijelim svijetom optužio Srbiju za genocid u Srebrenici". To argumentiraju činjenicom da Freeman "nije saslušao drugu stranu priče", zbog čega su istaknuli kako ovaj dokumentarac nije validan.

U nastavku se još jednom prisjećamo dijela priloga iz Srebrenice koji je Freeman snimao za potrebe svog svjetskog serijala, u kojem su se našli i bh. gradovi.

Inače, Morgan Freeman je jedan od najpoznatijih američkih glumaca, producenata i naratora, koji je osvojio niz velikih nagrada za svoj dugogodišnji rad.

Gotovo da ne postoji čovjek koji barem jednom nije pogledao neki njegov film, među kojima su najpoznatiji Million Dollar Baby, Driving Miss Daisy, The Shawshank Redemption, Invictus.

Tokom godina, pored glume, bavio se i humanitarnim radom, ali i producentskim radom, kroz koji je stigao do velikog broja serijala. Posljednji serijal The Story Of Us ili Priča o nama izazvao je veliku pažnju u svjetskoj javnosti, a koji govori o brojnim događajima širom svijeta, koji su obilježili nedavnu historiju čovječanstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije