"Visoki predstavnik je spasio obraz civiliziranog i demokratskog svijeta"

0
Radiosarajevo.ba
"Visoki predstavnik je spasio obraz civiliziranog i demokratskog svijeta"
Foto: VKBI / Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca

Vijeća za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH reagiralo je odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je iskoristio bonske ovlasti i povukao neustavni zakon iglasan u NSRS.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Donošenjem Odluke o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS-a (privremeno do odluke Ustavnog suda BiH), i Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine Visoki predstavnik Kristijan Šmit spasio je obraz civiliziranog i demokratskog svijeta u Bosni i Hercegovini. 

Mostarka donijela svjetsku ideju na Balkan

Mostarka donijela svjetsku ideju na Balkan

Anti-ustavno djelovanje Narodne skupštine RS predvođene SNSD-om moralo se konačno zaustaviti i poslati jasna poruka da politička sila ne može biti način vladanja u Bosni I Hercegovini.

Društveni pokret okupljen oko Deklaracije za ustavne i druge reforme Bosne i Hercegovine na putu u EU i NATO daje punu podršku odlukama visokog predstavnika nadajući se da će opozicioni blok u RS smoći snage da se suprostavi aktuelnim rušilačkim snagama koje čine vlast u entitetu RS i da će dati prednost institutu vladavine prava nad nasilnim i anti-ustavnim djelovanjima, koja već predugo drže, ne samo entitet RS, već i cijelu Bosnu i Hercegovinu taocem nerazumne politike Milorada Dodika.

Društvenni pokret okuplja građane i građanske Bosne i Hercegovine iz oba entiteta i Brčko Distrikta, iz svih etničkih skupina – Bošnjake, Srbe, Hrvate, Jevreje, Rome i druge i kao takav predstavlja izraze jedinstvene volje koji Bosnu I Hercegovinu žele vidjeti u Evropskoj uniji.

Odluke OHR-a daju nadu da je jedina moguća Bosna i Hercegovina kao država punih ljudskih prava i sloboda, utemeljena na vladavini prava u kojoj će svi građani I narodi biti ravnopravni na cijelom njenom teritoriju.

Očekujemo i pozivamo sve članice PIC-a da se javno oglase i bezrezervno podrže donesene odluke OHR-a te da konačno delegitimiraju političke snage u BIH koje je konstantno urušavaju i time ugrožavaju mir i stabilnost u cijelom regionu", zaključili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije