Višković nakon ročišta Dodiku vrijeđao Tužilaštvo, Sud BiH, sutkinju i zlatni liljan

15
Radiosarajevo.ba
Višković nakon ročišta Dodiku vrijeđao Tužilaštvo, Sud BiH, sutkinju i zlatni liljan
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Staša Košarac i Radovan Višković

Zvaničnivi iz bh. entiteta RS obratili su se javnosti nakon održanog ročišta predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, a prvi se javnosti obratio premijer RS-a Radovan Višković.

Višković je poručio da je ovdje u pitanju najvažnija institucija RS-a, a ne samo Milorad Dodik.

"Ovo što gledamo u Sudu, kao da smo se vratili 100 godina unazad i kao da je s nama Kočić. Ovdje su najbolji advokati, pitajte njih da li su imali sličnu praksu koju gledaju u Sudu BiH. Službeno lice koje je prikupljalo dolaze je svaki dan neko zvao na telefon i požurivao. I taj kasnije saslušan da bude svjedok i onda ga u Sudu pitaju da li je to njegov potpis", rekao je Višković.

Skupština Srbije izglasala novu Vladu: Pogledajte ko je novi premijer - Dodik oduševljen izborom

Skupština Srbije izglasala novu Vladu: Pogledajte ko je novi premijer - Dodik oduševljen izborom

Premijer entiteta RS je kazao da ovo prelazi politički proces i postaje satira te se zapitao da li BiH zaslužuje da priča o evropskom putu.

"Ovakva ne zaslužuje EU put gdje se sudi legalnom predstavniku u RS-u zbog odluke samoprozvane osobe. Sve će jednog dana biti iza nas, ja sam siguran bez obzira koliko se trudila Uzunović da dobije u zakašnjenom periodu zlatni liljan kad ga nije dobila u ratu, s nadom da će ga dobiti jer će presuditi predsjedniku RS-a", istakao je Višković.

Radovan je nastavio sa potcjenjivanjem držanih institucija te je kazao da je sve ovo teatralna igra te je pozvao da se obustavi suđenje koje naziva cirkusom.

"U petak pošalju naredbu, atraže reakciju službenika iz SIPA-e u utorak 11. ne računajući vikend. Ovdje se radi o jednoj lakrsdiji, o montiranom procesu. Ne mogu reći politički proces jer on ima neko dostojanstvo, ovdje nema ni d od dostojanstvo. Prekintete ovaj cirkus, imamo oko čega da se dogovaramo. Izabrani zvaničnici se mogu dogovoriti, ne mogu ako neki stranac nazove iz ambasade i kaže piši propalo", pozvao je Višković.

Pozvao je da o tome razmisli i sutkinja Uzunuvić koja se, kako kaže, pobrinula da već 13. bude sljedeće ročište.

"A svugdje ljudi znaju je 30 dana normalno da imate između ročišta. Ali idu izbori i u EU i u SAD i njima se žuri. Nećete uspjeti i bit ćete pometeni, bit ćete prošlost ove zemlje, a mi ostajemo", poručio je Višković na kraju.

Advokat Milorada Dodika Goran Bubić kazao je da su danas vidjeli da je ovo suđenje simulacija Tužilaštva BiH.

"Na osnovu nepotrebnih dokaza nešto se dokazuje. Ukazuje nam na to i neopravdana hitnost. Svjedoci smo onoga što od početka tvrdimo i vidimo da Tužilaštvo nema nikakvih argumenata", naglasio je Bubić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije