Višković: Da se sudi po pravdi, Karadžić bi danas spremao stvari i putovao ka RS

Radiosarajevo.ba
Višković: Da se sudi po pravdi, Karadžić bi danas spremao stvari i putovao ka RS
Foto: Blic.rs / Radovan Višković

Premijer RS Radovan Višković rekao je da će se Srbi izboriti, kakva god da bude konačna presuda bivšem predsjedniku RS i vrhovnom civilnom komandantu Vojske RS Radovanu Karadžiću za zločine počinjene u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini.

„Dovoljno smo jaki i mislim da ćemo sve podnijeti i izboriti se. Naš glavni cilj je očuvanje RS, jedinstvo sa Srbijom i sve što radimo je na tom putu“, rekao je Višković novinarima u Banjoj Luci.

Kaže da je presuda Karadžiću već donesena, a samo će danas biti formalno saopštena.

„Znajući dosadašnju praksu i kako je radio Haški tribunal, nisam optimist“, rekao je Višković.

Tvrdi da u svemu ima više politike, nego prava.

„Ukoliko bi se sudilo po pravdi i zakonu, mislim da bi Karadžić danas trebalo da sprema stvari i putuje ka RS. Međutim, znam koji se pritisci rade na sudije i nisam optimist da može doći ili do smanjenja ili da ne kažem oslobađajuće presude. Naprosto, ovo je politika, ovo više nije pravo, ni sud koji sudi po pravdi i pravičnosti, već više politički sud“, ustvrdio je Višković.

O tome, dodaje, govori dosadašnje iskustvo.

Hiljade godina dobili su Srbi za zločine od Haškog trubunala, a za zločine nad Srbima daju se olako oslobađajuće presude ili minorne kazne“, dodao je on.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije