Heroj iz Srebrenice Nedžad Avdić: Želim da ovu poruku čuju svi

Faruk Zametica
Heroj iz Srebrenice Nedžad Avdić: Želim da ovu poruku čuju svi
Foto: Twitter / Nedžad Avdić

Nedžad Avdić je Srebreničanin koji je u julu 1995. godine preživio strijeljanje i genocid. Žrtva najužasnijeg zločina koji se može počiniti jednom narodu ovog je petka, 15. marta 2019, još jednom morala proći kroz sve strahote genocida.

Morao je Nedžad još jednom među zločincima koji negiraju genocid pričati o užasu koji su pijane i do zuba naoružane bande Ratka Mladića posijale tog jula 1995. godine.

Užasu koji danas podržavaju načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, potpredsjednik Skupštine Radomir Pavlović, direktor SŠC Momčilo Cvjetinović (predsjednik lokalnog SDS-a), srebrenički paroh, iguman manastira Karno...

Nedžad Avdić - undefined

A tog petka se negirao, negirao se kroz revizionističku knjigu naslova "Bitka za Srebrenicu - Rat za civilizaciju", autora Dušana Pavlovića, autora koji kaže da su svi nestali ukopani u Potočarima kao borci i sa šehitskim nišanima iznad grobova što pokazuje da je riječ o vojnicima i da je Memorijalni centar u Potočarima potpuno vojničko groblje. Pavlović ističe da je "evakuacija oko 25 hiljada bošnjačkih žena i djece koju je obavila Vojska Republike Srpske svijetao primjer vojničkog odnosa prema civilima i zarobljenicima".

Nedžad Avdić se pojavio na promociji ovog sramnog izdanja Pavlovića.

Sačekao je da negatori genocida završe svoju tiradu, a onda je ustao. I mirnim tonom ispričao istinu. Istinu koja je natjerala saučesnike u zločinu da zaćute.

Heroj Nedžad usred Srebrenice natjerao negatore genocida da zaćute

Avdić u razgovoru za Radiosarajevo.ba ističe kako nije prvi put da se ovakve promocije održavaju u Srebrenici.

"Ovo nije prva ovakva promocija u Srebrenici. Nedavno je trebala biti održana promocija spisateljice Ratka Mladića. Prije toga je održana druga promocija gdje su dolazili takozvani naučnici iz Beograda, ali nisu dali pitanja i zbrisali su prije nego što su to završili. To je bilo testiranje jedno za ovu promociju, a za nju sam saznao sa plakata u gradu. Otišao sam na promociju sa momcima koji su te 1995. godine bili dječaci i čiji su očevi i braća ubijeni. Željeli smo samo da čujemo o čemu se tamo govori", ističe Avdić i kaže kako je on posljednja osoba koja je trebala otići na ovu promociju:

"Akademska zajednica, mediji, svi oni koji drže do istine trebali su biti tamo. Trebali su čuti to smeće i tu sramotu. To je demonizacija Srba. Ne vršim ja demonizaciju Srba, nego to oni rade sami sebi. Ja sam zadnji koji je trebao otići i završilo je tako kako je završilo. Nije moglo da se ne reaguje", kaže Avdić.

Kaže da je morao zatražiti riječ, ali da je bio smiren i dostojanstven.

"Ja sam se javljao i javljao i na kraju sam dobio riječ. Bio sam smiren i dostojanstven, nije bilo povišenih tonova. Međutim oni su imali povišene tonove. Nisu mi dozvoljavali da govorim. Načelnik Mladen Grujičić, kao i potpredsjednik Skupštine Radomir Pavlović stali su u odbranu autora, ali ja sam nastavio po svome. Autor nije ništa odgovarao, samo je šutio dok sam ja govorio. Smijao se cinično i pokoju riječ je rekao. Još jedan moj sapatnik je pitao kako ih nije sramota da to govore i podsjetio je na stradanje svog oca",

Nedžad se prisjetio mučnih trenutaka sa promocije knjige, gdje je još jednom pokazao koliko veliko i herojsko srce ima.

"Ja sam se predstavio, rekao sam da sam Nedžad Avdić, da sam preživio genocid u Srebrenici. Rekao sam da sam kao dječak u julu 1995. godine odveden na strijeljanje i strijeljan, kao učenik prvog razreda gimnazije u Srebrenici. Oni su gledali u nevjerici šta ja govorim. Potom sam se obratio autoru, govorio sam o njegovom svjedočenju u slučaju Mladić i rekao sam mu da kada ulazi u Srebrenicu treba da govori istinu, a ne samo ono što njemu odgovara.

Govorio je o koloni, a prešutio strijeljanje muškaraca i dječaka, razdvajanja. Pitao sam ga zašto ste nas poubijali kada je sve bilo završeno? Ne govorio je o komunikaciji Karadžića, Deronjića i Beare sa Deranićem dok sam ja bio na kamionu u Bratuncu. Znate li da su moji profesori i svi drugovi bez izuzetka, a koji su dospjeli u ruke zločinaca pobijeni.  Završili su u masovnim grobnicama. Što bolan prešućujete to? Ne vjerujete ni vi u tu priču koju pričati", prijseća se Nedžad trenutaka sa promocije knjige.

Nedžad Avdić - undefined

Srpske žrtve nikada nije negirao, kaže kako osuđuje ratne grozote bez obzira na to ko ih je počinio, ali da se žrtve genocida u Srebrenici ne smiju negirati i na taj način vrijeđati.

"Potom je jedan lokalni poštar koji me poznaje ustao i višim tonom rekao da u publici ima momak kojem su muslimani zaklali sestru od 16 godina. Ja sam ustao i rekao da ja nisam došao da negiram srpske žrtve. Nisam to nikada radio niti ću raditi. Osuđujem to i bilo je užasnih stvari u ratu. Problem je što vi ne govorite o tome ovdje, vi ne govorite o srpskim žrtvama, nego o našim žrtvama. Negirate naše žrtve i vrijeđate nas. Prestanite nas vrijeđati i tako se sve završilo", kaže Avdić.

Na promociji knjige bio je i direktor škole u Srebrenici.

"Pa on će za dvije godine dovesti tog autora da drži mojoj djeci časove historije o herojstvu Mladića i Karadžića, a možda i o tome kako treba ubijati. Je li o tome treba šutjeti? To je sramota za načelnika, za Srbe, za sve one koji podržavaju takvu politiku", ističe Nedžad Avdić.

Danas je presuda Radovanu Karadžiću. Avdić se nada da će monstrum i krvnik dobiti maksimalnu - doživotnu kaznu i da će biti optužen po svim tačkama optužnice.

"Za genocid u preostalih sedam opština, za genocid u Srebrenici i to bi bio minimum pravde. Sve drugo bi bila velika nepravda prema žrtvama", ističe Avdić i dodaje da postoje i oni koji su svjesni strahota koje su počinjene u njihovo ime te 1995. godine:

"Obični ljudi su obični ljudi. Sreću me i žele da razgovaraju. Obični čovjek je obični čovjek. Obični čovjek bude upregnut u taj voz nacionalizma, ali ovdje su problem institucije koje ne žele naš opstanak ovdje. Marginalizacijom ne žele naš opstanak ovdje. Tokom rata su nas željeli biloški istrijebiti, a sada to rade drugačije. Kroz jezik, kroz negaciju zločina i genocida, identiteta. Moram ponoviti. To što se desilo ovdje nije pojedinačni zločin, nego politički institucionalizovani zločin. Isto kao što se sada radi prema žrtvama. To rade institucije, a ne pojedinci", kaže Avdić i za kraj šalje još jednu herojsku poruku:

"Moje iskustvo je bilo traumatično, ali želim da me čuju svi. Niko ničije žrtve ne treba negirati. Pomirenje je jedino moguće na istini. Pomirenja na lažima i negiranju nema. Neka saslušaju jedni druge. Ova presuda je izuzetno važna za Srbe. Moraju prihvatiti greške svojih ratnih lidera, prihvatiti presude. Greške lidera, ako se to može nazvati greškama, koje su dovele do strašnih zločina i genocida. Rat u Bosni i Hercegovini nije bio crno-bijel. Zločina je bilo svuda, ali suživot se može graditi samo na istini, a ne na lažima", kaže Nedžad Avdić na kraju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije