Pogledajte kako je bilo u Višegradu na obilježavanju tzv. dana ruskih dobrovoljaca

/ Komentari (9)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Nezaboravno

Je bilo ubiti rusa na Grbavici.

011

Glupa sirotinja.

Istina rusi1

Prvi ruski dobrovoljci pojavili su se još za vrijeme rata u Hrvatskoj. To su bili ruski radnici koji su se tu zatekli na radu, te nekolicina ruskih švercera. Uglavnom su se Vojsci bivše Republike Srpske Krajine pridružili na inicijativu lokalnih Srba priča nam ratni vojni obavještajac, uz uslov da mu ne otkrivamo identitet zbog posla kojim se trenutno bavi. Kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini, Rusi iz Krajine, njih petanest postali su dobrovoljci Vojske Republike Srpske, mada su se u početku prvo pridružili Belim orlovima koje je tada vodio Dragoslav Bokan. Kada je postalo očito da ce rat u BiH biti dugotrajan, u Republiku Srpsku dolazilo je sve više dobrovoljaca iz Rusije. – Izdvojena su značajna sredstva za organizovanje dolaska tih dobovoljaca. U to su bili uključeni Srbi u dijaspori, čak i jugoslovenske specijalne vojne službe kaže naš izvor. Prvi organizator s ruske strane i čovjek koji je zdušno podržavao veliku Srbiju, postao je Jaroslav Jastrebov, bivši komunista. On je sa svojim pomoćnicima tražio dobrovoljce, i podijeljene u manje grupe, od dva do tri čovjeka, prebacivao ih u tadašnju Jugoslaviju. Pošto je to bilo dobro uvezana akcija, u Beogradu je Ruse dočekivao čovjek s nadimkom Brada, koji ih je prebacivao u Republiku Srpsku. – Tada je formiran Prvi odred koji je imao oko petnaestak ljudi. Bili su stacionirani u Trebinju kaže naš sugovornik. Prvi komandir ovog odreda bio je Aleksandar Asov koga je Jastrebov još u Moskvi postavio na tu funkciju. Iako formiran u julu, već u decembru 1992. godine, odred se raspao a da nije imao nikakva značajnija borbena djelovanja. Drugi ruski dobrovoljački odred funkcionirao je više od godinu dana, a formiran je u novembru 1992. Njihova baza bila je smještena u Višegradu. U početku su imali 20-ak pripadnika, a prema nekim podacima, kroz ovaj odred prošlo je više od 50 ljudi. Komandir je bio Mihail Trofimov, ruski oficir koji je u Afganistanu za hrabrost dva puta dobio orden Crvena zvezda. Ipak, istočna Bosna je za njega bila kobna; poginuo je pokušavajući uhvatiti živog vojnika iza linija Armije BiH. U novembru 1993. godine odred se rasformirao, a zastava odreda predata je muzeju Beogradskog podvorja Ruske Pravoslavne Crkve. Za svog postojanja ova vojna formacija izgubila je tri čovjeka.

Drina

Za njih je 7 muslimanska plaćala u zlatu. Najviše su ih voljeli.

Skola

Mi se gnusamo arapa i druge muslimanske brace koja su dolazila da nam pomazu kad je najteze bilo. Srbi kakvi god da su, pokazali su vise zahvalnosti a time i dostojanstva u odnosu prema braci po vjeri koja su im pomagala. Pomagala u zlu doduse, al im oni ne zaboravljaju. I ono sto su onog mrtvog kera Anfilohija ljubili, ja im skidam kapu.

011

Tuzno je da Bakir jos nije skontao da mu je babo Alija u amanet ostavio samo 4 kantona u FBiH, a ne cijelu BiH. Pa nece valjda Srbi pitati Bakira sta smiju, a sta ne smiju da rade u Republici Srpskoj. Poruka muslimanima - samo vi birajte Bakira i talibansku SDA i dalje. Izgubit ce te i ta 4 kantona.

N.G

Evo veše priče Krenimo redom i logično:Gdje je lubenica gdje je lubenica šta si rekao gdje je lubenica jesi to mene pitao za lubenicu eno ti jeiza ormana gdje si je ostavio

N.G

Rasjeci je napola vadi košpe izvadio košpe što nisi sačeko i mene da skupa vadimo košpe

N.G

Nisam mogao.hmm i ha ispade hmm iha ispade još jednom hmmm ha ispade jel moguće da tebi svaki put hmm ha ispade a meni hmm ha ne ispade

/ Najnovije