Više od četiri hiljade oboljelih od morbila u Kantonu Sarajevo, glavni problem je nevakcinacija

9
Radiosarajevo.ba
Više od četiri hiljade oboljelih od morbila u Kantonu Sarajevo, glavni problem je nevakcinacija
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Dom zdravlja Vrazova

Oboljelih od morbila je sve više, a broj vakcinisanih je nedovoljan. Epidemija morbila na snazi je u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, te u Brčko Distriktu. U proteklih mjesec dana, zabilježena su i dva smrtna slučaja. Iz zdravstvenih ustanova apeluju da je vakcinacija ključna i da može spasiti život.

Porast broja oboljelih od morbila tokom proteklih sedmica je u Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Kanton Sarajevo kao vodeći u problemu, sa 4.286 oboljelih. To je posljedica nevakcinisanja djece. Iz zdravstvenih ustanova podsjećaju da su morbili vodeći uzrok smrtnosti kod djece u čitavom svijetu.

Iz domova zdravlja apeluju na pravovremeno vakcinisanje djece. Ističu da jedan oboljeli može zaraziti od 12 do 18 osoba. Kažu da nije dobro odlagati vakcinaciju. Pravo vrijeme za vakcinaciju je prema preporučenom planu vakcinacije.

Raspad odnosa Rusije i Srbije: Vučić na TV-u priznao ono što je dugo krio

Raspad odnosa Rusije i Srbije: Vučić na TV-u priznao ono što je dugo krio

Sabiha Jahić, Pedijatrijska služba u JU Dom zdravlja KS

"MRP vakcina je potpuno sigurna vakcina. Dali smo u zadnje vrijeme osam hiljada vakcina, nije bilo uopšte neželjenih reakcija. Mogu se javiti popratne reakcije na vakcinu, izuzetno rijetko, ali mi to svakom roditelju kada dijete primi vakcinu objasnimo. MRP vakcina se preporučuje sa napunjenih 12 mjeseci života i jako je važno da je primi u to vrijeme. Stručno savjetodavno tijelo ZZJZFBiH je preporučilo da se mogu vakcinisati i dojenčad od 6 do 12 mjeseci, ukoliko su bili u kontaktu".

Dragan Mioković traži hitnu akciju i pita: Ko je odgovoran za praćenje obavezne vakcinacije djece?

Dragan Mioković traži hitnu akciju i pita: Ko je odgovoran za praćenje obavezne vakcinacije djece?

Građani sa kojima smo razgovarali kažu da se vakcinisanje nekad podrazumijevalo, a danas se traži način kako da se izbjegne.

Na području Zeničko-dobojskog kantona situacija je alarmantna, gdje je do 19. jula prijavljeno 1.218 slučajeva oboljelih od morbila.

Aida Salčinović, ministrica zdravstva ZDK

"Reprodukcijski broj je 40,5 koji je pokazatelj da je epidemija, odnosno zaraza u eksponencijalnom rastu. Prava prevencija i liječenje je u imunizaciji djece. Apelujem i pozivam roditelje da dovedu svoju djecu u zdravstvene ustanove da imuniziraju. Mala je stopa vakcinisanosti, 37 posto".

Ednan Drljević, infektolog

"Bolest je dosta opasna, pogotovo kod novorođenčadi i dojenčadi. Sva sreća sada su zahvaćene neke druge kategorije. Te bolesti nemamo puno među dojenčadi i malom djecom, više zahvata školsku djecu".

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Dragan Mioković zatražio je hitnu akciju Ministarstva zdravstva Federacije BiH, da se informiše javnost o tome ko provodi kontrolu imunizacije. Svijest građana o važnosti imunizacije u Bosni i Hercegovini je porazna, sve dok ima onih koji će radije plaćati kaznu nego spasiti život, ili prevenirati bolest, piše BHRT. 

Podsjetimo, vakcinacija protiv zaraznih bolesti je zakonska obaveza u Bosni i Hercegovini, i za nepoštivanje propisane su kazne od 1000 do 2000 konvertibilnih maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije