Više od 7,5 miliona KM za razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji BiH

0
Radiosarajevo.ba
Više od 7,5 miliona KM za razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji BiH
Foto: Vlada FBiH / Sjednica Vlade FBiH

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta donijela dvije odluke u ukupnom iznosu od 7.540.000 KM namijenjenih za razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji BiH.

Jednom od odluka usvojen je Program utroška dijela sredstava tekućih transfera utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu, u ukupnom iznosu od 6.540.000 KM. Riječ je o grant sredsvima koja će se raspoređivati za projekte utvrđene Programom.

Imajući u vidu da je malo i srednje poduzetništvo pokretačka snaga na putu razvoja privrede Federacije BiH, ministarstvo će i u ovoj godini realizovati više aktivnosti s ciljem unaprjeđenja razvoja sektora male privrede.

Denis Bećirović: Ne postoji nijedan razlog da bilo koja zemlja ne podrži rezoluciju o genocidu

Denis Bećirović: Ne postoji nijedan razlog da bilo koja zemlja ne podrži rezoluciju o genocidu

Ciljevi su jačanje konkurentnosti subjekata male privrede putem razvoja poduzetničke infrastrukture, a posebno kroz tehnološku modernizaciju njihovih poslovnih procesa, uvođenje međunarodnih standarda kvalitete, digitalne transformacije u poslovanju, cirkularne ekonomije i poboljšanje energijske efikasnosti u skladu s tranzicijom ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji.

Očekivani rezultati ovog programa su povećanje ukupnih prihoda sektora, zaposlenosti i izvoza, te pokretanje inovativnih start-up-a, kao i povećanja konkurentske sposobnosti MSP-a. U okviru programa utroška dodjelom grant sredstava planiraju se sufinansirati projekti podrške razvoju poslovne infrastrukture, kao i različiti projekti pomoći uspostave i rasta malih i srednjih preduzeća.

FBiH će dobiti Palatu pravde. Iz Vlade su danas objavili ko će raditi na implementaciji

FBiH će dobiti Palatu pravde. Iz Vlade su danas objavili ko će raditi na implementaciji

Tako je općinama i gradovima planirano 2.000.000 KM za poduzetničke zone, dok subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima iznose 4.540.000 KM za poticaj razvoju obrta i novoosnovanim subjektima male privrede, kao i jačanje konkurentnosti MSP-a.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisat će javni konkurs za dodjelu grant sredstava u Službenim novinama Federacije BiH i dnevnim novinama, te na web stranici Ministarstva.

Drugom danas donesenom Odlukom odobren je utrošak sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu za realizaciju Programa "Kreditni poticaj razvoja poduzetništva i obrta" u iznosu od 1.000.000 KM. Ova sredstva plasirat će se putem Razvojne banke FBiH na revolving osnovi, a kreditni poticaji će se dodjeljivati na period do sedam godina, s grejs periodom do dvije godine i kamatnom stopom od 0,9 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije