Imenovana nova Vlada Tuzlanskog kantona: Halilagiću još jedan mandat

1
Radiosarajevo.ba
Imenovana nova Vlada Tuzlanskog kantona: Halilagiću još jedan mandat
Foto: Tuzlanski.ba / Nova Vlada TK

Danas je na sjednici Skupštine imenovana nova Vlada Tuzlanskog kantona koju predvodi premijer Irfan Halilagić iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Novi saziv Vlade Tuzlanskog kantona imenovan je na današnjoj hitnoj sjednici kantonalne skupštine, sa 20 glasova za. Iz aktuelne skupštinske većine suzdržan je bio SDA-ov zastupnik Jakub Suljkanović, kao i član Socijaldemokrata BiH Husein Tokić.

Od ministara iz aktuelne Vlade TK svoje pozicije zadržali su Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke, Suad Mustajbašić, ministar finansija, Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova, i ministar privrede Edin Duraković. Na čelu Ministarstva za rad i socijalnu politiku nalazi se Fadil Alić, dok Ministarstvo za boračka pitanja predvodi Senada Dizdarević. Nova ministrica zdravstva je Duška Bećirović, a poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Fedahija Ahmetović.

Promovirana knjiga 'O tome se govori' prof. Fikreta Karčića: Dio intelektualne ostavštine mislioca

Promovirana knjiga 'O tome se govori' prof. Fikreta Karčića: Dio intelektualne ostavštine mislioca

Iz Demokratske fronte ministrica pravosuđa je Nataša Marošević, ministar za kulturu, sport i mlade je Damir Gazdić, a trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović. Poziciju ministrice prostornog uređenja i zaštite okolice iz prošlog saziva zadržala je Anela Ajšić, koja je napustila SBiH, ali ima podršku dva nezavisna zastupnika, koji su dio skupštinske većine, piše Tuzlanski.ba.

Kada je riječ o projektima koji će biti realizovani u ovoj godini, novoizabrani premijer TK je između ostalog naveo pokretanje procedure za nabavku mobilnog mamografa, ukidanje plaćanja premije zdravstvenog osiguranja, pokretanje procedure za uređenje akušerske klinike u UKC-u Tuzla, materijalno-tehničko i kadrovskog jačanje Uprave policije, isplatu naknade porodiljama od po 996 KM, jednokratnu pomoć penzionerima od po 100 KM te besplatne udžbenike za sve osnovce.

Tokom svom obraćanja skupštinskim zastupnicima, Halilagić je podsjetio da su u posljednjih 12 godina održana tri izborna ciklusa za Skupštinu Tuzlanskog kantona, ali je nažalost, zbog političke nestabilnosti u kantonu imenovano sedam vlada. Po prvi put, kako je kazao, u navedenom periodu Tuzlanski kanton ima vladu kontinuiteta. 

Konaković o formiranju vlasti u Federaciji BiH: "Visoki predstavnik će morati intervenisati"

Konaković o formiranju vlasti u Federaciji BiH: "Visoki predstavnik će morati intervenisati"

"Kontinuitet je volja birača, a mi je doživljavamo kao izraz zahvalnosti za učinjeno, ali i obavezu da nastavimo u kontinuitetu kreirati povoljan ambijent za dostojanstvo života u Tuzlanskom kantonu. U kontinuitetu ćemo nastaviti kreirati i provoditi politike zadržavanja stanovništva koje će rezultirati usporavanjem i zaustavljanjem trendova odlaska stanovništva a posebno mladih, dodatno ćemo osnažiti politike za poboljšanje statusa boračke populacije, socijalnih kategorija, zaposlenika u obrazovanju, zdravstvu, policiji i poticanju poljoprivrede", rekao je Halilagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije