Više od 60 posto prosvjetnih radnika izjašnjava se za povratak učenika u klupe

1
Radiosarajevo.ba
Više od 60 posto prosvjetnih radnika izjašnjava se za povratak učenika u klupe
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo (SSOOiO FBiH – KO KS) proveo je, u svim osnovnim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, anketiranje u kojem su se prosvjetni radnici imali priliku izjasniti za jedan od tri načina/modela izvođenja nastave (kombinovana nastava, nastava u školi (svi učenici) ili onlajn – svi učenici), od 1. novembra ove godine.

“Podatak da samo 16,5 posto prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo smatra da od 1. novembra nastava za sve učenike treba biti onlajn jasno nam pokazuje da je taj model najlošiji za učenike, ali i za njihove učitelje. Posebno ako imamo u vidu da nam iskustvo iz prethodnog perioda govori da učenici nemaju adekvatne uslove za taj vid nastave”, navodi se.

Podaci iz ankete pokazuju i to da se 62,5 posto prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo izjasnilo da od 1.11.2020. godine sve učenike treba vratiti u školske klupe. Kako navode iz Sindikata, taj podatak potvrđuje njihovu prethodnu konstataciju da računari ne mogu zamijeniti živu riječ i socijalnu interakciju.

Po istoj anketi samo 21 posto prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo smatra da treba nastaviti sa kombinovanom modelom nastave.

“Taj mali procent potvrđuje naše konstatacije i informacije koje smo dobijali iz škola da učitelji/nastavnici i ostali radnici u školama rade dodatne poslove, da su radnici preopterećeni dodatnim obavezama, posebno onim koji su direktno povezani sa zdravstvenim i epidemiološkim mjerama. Restrikcije i kombinovana nastava definitivno će dovesti do pada kvaliteta obrazovanja, posebno u segmentu pravičnosti u odnosu na sve učenike”, ističe se.

Kako navode, Sindikat će tražiti osiguranje boljih i adekvatnih uslova za rad ne samo radnika, već i učenika. Imperativ Sindikata će i dalje biti zdravlje i sigurnost radnika i učenika u školama, ali o kvaliteti obrazovanja će se morati i govoriti i poduzeti sve što treba.

“Ono što ćemo tražiti su dodatna višemilionska ulaganja u materijalnu opremljenost škola, nastavnika i njihovih učenika, poboljšanje kompetencija nastavnika, plaćanje dodatnih poslova/valorizaciju poslova koji su svim radnicima u školama nametnuti kroz kombinovani model nastave i izmjene i dopune zakonskih i podzakonskih propisa. Glas prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo će se čuti, a anketa je samo jedan u nizu koraka ka zaštiti prava prosvjetnih radnika, kvalitete obrazovanja i zaštite prava učenika na pravično i kvalitetno obrazovanje”, ističe se.

U saopćenju za javnost podsjećaju da su se prosvjetni radnici, od marta do juna ove godine, snašli, prilagodili i žrtvovali da školska 2019/2020. ne bi bila dovedena u pitanje zbog lockdowna uzrokovanog pandemijom.

“Prosvjetni radnici u Kantonu Sarajevo su ponovo zbog općeg dobra, digniteta profesije i svih prioriteta, prije svega života i zdravlja učenika i samih njih, uradili i rade sve da obrazovni sistem funkcioniše i u školskoj 2020/2021. godini, bez obzira na poteškoće koje svakodnevno imaju u radu”, naglašeno je iz SSOOiO FBiH – KO KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije