Više od 300 biciklista iz Bihaća krenulo prema Srebrenici: Odajemo počast i čuvamo sjećanje na žrtve

0
Fena
Više od 300 biciklista iz Bihaća krenulo prema Srebrenici: Odajemo počast i čuvamo sjećanje na žrtve
Foto: Fena / Biciklisti kreću u Srebrenicu

Više od 300 biciklista jutros je sa Gradskog trga u Bihaću krenulo prema Memorijalnom centru Potočari. Tradicionalni 19. biciklistički maraton "Bihać – Srebrenica" vozi se u tri etape, na relaciji od oko 500 kilometara i u znak poštovanja prema svim žrtvama genocida 1995. godine.

"Po 19. put kroz Bosnu i Hercegovinu pronosimo parolu 'da se nikad ne zaboravi i nikome ne ponovi'. Na ovaj skroman način odajemo poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici, čuvamo sjećanje na njih i suosjećamo sa članovima njihovih porodica. Iskreno, prije 19 godina nisam mogao ni zamisliti da će ova priča postati ovako posebna, odnosno da ćemo svake godine na sportski način pronositi našu poruku od Une do Drine", rekao je organizator Ermin Lipović iz Kluba ekstremnih sportova 'Limit' Bihać.

Dodao je kako više od 300 učesnika dolazi iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, zatim Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije i Sjedinjenih Američkih Država. Prva biciklistička etapa je Bihać - Jajce, druga se vozi do Sarajeva, dok je završna etapa Sarajevo - Memorijalni centar Potočari.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Ahmet Alibabić iz Rekreativno - biciklističkog kluba "Japod" učestvuje 15. put i to s ponosom ističe.

"Neki od članova našeg kluba su zajedno sa Erminom Lipovićem začetnici ove priče i zaista smo ponosni na to. Mi dok god možemo, vozit ćemo prema Srebrenici, a posebno mi je drago što i naša djeca već idu s nama, te ima nas ko i naslijediti", kazao je Alibabić.

U Nezuku se postrojili preživjeli pripadnici 28. divizije Armije RBiH

U Nezuku se postrojili preživjeli pripadnici 28. divizije Armije RBiH

Danas, 8. jula u 11 sati s Gradskog trga u Bihaću kreću i ultramaratonci, koji će štafetno trčati do Memorijalnog centra Potočari.

Jedan od organizatora Himzo Šabić iz Atletskog kluba Bihać potvrdio je da će na 14. ultramaratonu učestvovati 27 atletičara i rekreativaca iz Unsko-sanskog kantona i nekoliko drugih bosanskohercegovačkih gradova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije