Skandalozno: Novinarki RTV Srebrenica sugerisali da ne koristi termin - genocid

6
Radiosarajevo.ba
Skandalozno: Novinarki RTV Srebrenica sugerisali da ne koristi termin - genocid
Foto: Facebook / Kadira Šakić

Kadira Šakić, Srebreničanka, preživjela žrtva genocida i diplomirana novinarka radi kao jedna od troje zaposlenih Bošnjaka na RTV Srebrenica, a za portal Radiosarajevo.ba ispričala je kako se na poslu suočila sa prijedlogom da ne koristi termin - genocid.

Kako kaže, nije jedina na poslu koja se suočila sa takvim 'pritiskom', a njenu objavu na Facebook-u prepravili su tako da je izbačen termin genocid iz naslova teksta o obilježavanju 11. jula. Navela je kako je imala razgovor sa direktorom Bojanom Josipovićem.

"Direktor mi se javio i rekao da pazim šta ću da objavim. Odgovorila sam da stojim iza svojih objava, jer one nikoga ne vrijeđaju. Tek nakon dužeg razgovora odlučio je da mi kaže o kojim je objavama riječ - o objavama sa pojmom genocid", navodi Kadira za Radiosarajevo.ba i dodaje:

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

"Odgovorila sam da ću nastaviti sa upotrebom termina genocid jer se u Srebrenici desio genocid. Nakon toga sam insistirala da mi se pismenim putem dostavi da ne smijem koristiti taj termin."

O ovom degradirajućem postupku novinarka Kadira oglasila se i na svom Facebook profilu:

"Svoj posao radim profesionalno i nikad ama baš nikad neću pristati na ucjenu. Imam svoje dostojanstvo, imam svoj stav i preživjela sam žrtva genocida, sestra ubijenog maloljetnika. Ne dam svoje dostojanstvo po cijenu otkaza!

Koliko god nastojala da budem bez emocija, teško je i sam pomisao na 11. juli. Svako dobro Vam želi preživjela žrtva genocida Kadira Šakić. 

Objava na Facebook-u
Foto: Printscreen: Objava na Facebook-u

P.S. Mene nećete ucijeniti, profesionalac ostajem do kraja života! Ova objava nije inat i nije uperena protiv bilo koga, nego je STAV!"

"Genocid je sudski utvrđena činjenica. Iako je direktor i glavni urednik, ja ću nastaviti sa upotrebom termina genocid", zaključila je za naš portal Kadira Šakić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije