Vildana Bešlija: Pojačati nadzor nad upotrebom i prodajom pirotehničkih sredstava

2
Radiosarajevo.ba
Vildana Bešlija: Pojačati nadzor nad upotrebom i prodajom pirotehničkih sredstava
Foto: Naša stranka / Vildana Bešlija

Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke, na prijedlog vijećnika iz Općine Novi Grad Adija Škaljića, tražila je pojačan nadzor i kontrolu osoba koje posjeduju, pale, ustupaju, prodaju, kupuju ili nude petarde i druga pirotehnička sredstva, bez odobrenja nadležnog organa, kao i osoba koje priređuju bakljade, vatromete ili slične priredbe bez propisane najave ili mimo zabrane nadležnog organa, odnosno bez preduzimanja mjera osiguranja.

„Praznici trebaju svima da nam donose radost. Nažalost, za veliki broj naših sugrađana koji imaju određena oboljenja, ali i za vlasnike kućnih ljubimaca, oni su prava noćna mora zbog petardi i raznih pirotehničkih sredstava. Izazivaju oštećenja sluha i vida, stres, napade panike, u pojedinim slučajevima i smrt.

Trenutno ih je nemoguće u potpunosti zabraniti, ali pojačan nadzor je moguć", ističe Bešlija, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Alma je s troje djece skočila u rijeku, suprug uhapšen: ‘Svađali su se i tjerao je iz kuće‘

Podsjećamo, novčanom kaznom od 300,00 do 900,00 KM kaznit će se za prekršaj ko na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva bez odobrenja nadležnog organa, kao i ko priredi bakljadu, vatromet ili sličnu priredbu bez propisane najave ili mimo zabrane nadležnog organa ili ko ne preduzme mjere osiguranja koje je dužan preduzeti.

Također, novčanom kaznom od 2.000,00 do 6.000,00 KM kaznit će se pravno lice, odnosno novčanom kaznom od 300,00 do 900,00 KM kaznit će se odgovorno lice u pravnom licu za gore navedene prekršaje.

"Sve to je zakonski propisano, i ako se bude ozbiljno primjenjivalo bar ćemo upotrebu tih sredstava svesti na pristojnu mjeru“, rekla je Bešlija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije