MUP KS/ Uoči novogodišnjih praznika: Evo kolike su kazne za upotrebu pirotehnike

20. 12. 2021. u 11:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo izdalo je važno saopćenje uoči predstojećih vjerskih i novogodišnjih praznika kada se učestala pojava nabavke, prodaje i upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava.

Iz MUP-a KS napominju da se takvim radnjama narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, a nisu isključena ni povređivanja, naročito osoba mlađe životne dobi.

     "Onaj ko na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva, bez odobrenja nadležnog organa, čini prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

U slučaju činjenja ovakvih prekršaja mogu se izreči novčane kazne za počinioce istih u iznosu od 300 do 900 KM, a za roditelje, odnosno, usvojioce ili staratelje maloljetnih prekršilaca od 400 do 1.200 KM.

Da bi se ova štetna pojava preduprijedila i izbjegle neželjene posljedice Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je po ovoj problematici putem nadležnih organizacionih jedinica poduzela planske aktivnosti preventivnog i represivnog karaktera.

S tim u vezi, apelujemo na građane da izbjegavaju kupovinu i korištenje petardi i pirotehničkih sredstava, kako ne bi time činili prekršaje, te spriječili eventualno povređivanje osoba, kao i druge neželjene posljedice, sa posebnim akcentom onemogućavanja pojave upotrebe tih sredstava od strane djece i maloljetnika", saopćeno je iz MUP-a KS.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA