Vijećnica osvijetljena povodom 30. godina nezavisnosti BiH

15
Radiosarajevo.ba
Vijećnica osvijetljena povodom 30. godina nezavisnosti BiH
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vijećnica

Povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, upriličen je  vatromet ispred Vijećnice, a ovaj sarajevski simbol osvijetljen je zastavom BiH u broju 30. 

Na svečanom prijemu večeras je u Vijećnici održana svečanost povodom Dana nezavisnosti BiH. Prisutnim zvanicama obratili su se članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjedavajući Željko Komšić, gradonačelnica Benjamina Karić, premijer KS Edin Forto, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.

Bosna i Hercegovina danas, 1. marta 2022. godine slavi 30 godina od kada su građani skoro dvotrećinskom većinom na referendumu odlučili da BiH proglasi nezavisnost.

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Građani su glasali odgovarajući na jedno pitanje "Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?".

Rezultati su pokazali da jesu.

Dan nezavisnosti BiH, jedan od najznačajnijih datuma u historiji, ne slave svi građani u državi, iako su donosioci odluka u to vrijeme, političari, historičari, novinari i profesori složni u dvije stvari, a to je da je održavanje referenduma bilo neminovno i da je nezavisnost i samostalnost BiH bila odluka isključivo njenih građana.

Domovino, sretan 1. mart Dan nezavisnosti BiH!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije