Jake poruke upućene su iz Vijećnice povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH

6
L.S.
Jake poruke upućene su iz Vijećnice povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Prijem u Vijećnici povodom 1. marta Dana nezavsinosti BiH

U sarajevskoj Vijećnici večeras je održana svečanost povodom Dana nezavisnosti BiH. Prisutnim zvanicama obratili su se članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjedavajući Željko Komšić, gradonačelnica Benjamina Karić, premijer KS Edin Forto, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.

"Nemojmo uzimati našu Bosnu i Hercegovinu i Dan nezavisnosti zdravo za gotovo. Radimo i gradimo. Nezavisnost smo odbranili golim rukama, i opet ćemo ako bude trebalo. Jedino što nas može ugroziti jeste naša naivnost. Ova zemlja je jaka koliko su jake državne institucije, a institucije će biti jake koliko ih mi učinimo jakim, odbranimo od kriminala i korupcije", kazala je između ostalog Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva. 

Naglasila je da se budućnost slobodne Europe brani u BiH, a da se nezavisnost Europe brani u Ukrajini. 

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto obratio se večeras u Vijećnici referendumskim pitanjem iz 1992. godine:

"Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?"

"Svijet se mijenjao, a mi smo se mijenjali sa svijetom. Umjesto da rušimo zidove, oni su se sručili na nas. Sila je udarila na slobodu, agresija je počela. Njahrabriji među nama ustali su preko vojne sile i pobijedili su. nema sumnje da su vođeni antifašizmom, antišovinizmom protiv hegemonije, njima smo ostali dužni, dužni smo da se izborimo za našu Bosnu i Hercegovinu", kazao je Forto i naglasio kako svi moramo biti jedinstveni i govoriti u to ime. 

Prvog marta 2022-ge, 30 godina kasnije, nemam nikakvu sumnju da je opet većina građana za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda BiH, i konstitutivnih i Ostalih. 

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH čestitao je Dan nezavisnosti i naglasio kako je 30 godina ponosa ali i iskušenja. 

"S tugom i uznemirenošću pratimo dešavanja u Ukrajini, podsjećaju nas na 1992. godinu i period kroz koji smo prošli. Ovom prilikom šaljemo im duboke izraze solidarnosti i pdorške, nadamo se da će odbraniti svoju domovinu, kao što smo i mi svoju. Svi smo uznemireni zbog tih dešavanja, ali i zbog pokušaja retrogradnih snaga na opstojnost naše države. Siguran sam da se naše patriote mogu odbraniti od svih nastraja na našu zemlju", kazao je između ostalog Novalić i naglasio kako je BiH danas jača nego 1992. godine. 

Pravilnim i blagovremenim odlukama, tvrdi Novalić omogućeno je da je privreda u boljem položaju, budžet raste, ulaže se u infrastrukturu. 

"Raste ekonomija, minimalna plaća, penzije, socijalne kategorije dobijaju i nova prava. Trudimo se graditi bolje okolnosti za naše građane. Činimo sve da država bude jaka, onakva kakvu smo je vidjeli kad smo glasali na referendumu, kao jaku, stabilnu, nezavisnu kojoj je mjesto u EU i NATO", tvrdi Novalić i poziva na jedinstvo svih nas i zajedničkog cilja. 

Pozvao je radi omladine i budućnosti ove države, da se ujedine svi u ime države. 

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH čestitao je veliki jubilej 30 godina nezavisnosti BiH. 

Podsjetio je na historijske činjenice i slobodu koja je skupo plaćena. 

"Rat u BiH nedvosmisleno je kategoriziran u Haškom sudu, kao članovi udruženih zločinačkih pdouhvata radi podjele BiH. Naša država nije tek stekla nezavisnost, nego je obnovila. BiH je uređena Dejtonom, a prvi član Dejtona nedvosmisleno govori o kontinuitetu naše države. Otpori 1. marta su protivni Dejtonu, jer je naša država međunarodno priznata. Svi koji su priznali Dejton, prinazli su i 1. mart", kazao je između ostalog Džaferović. 

Podsjetio je na situaciju u BiH koja je već pola godine izuzetno nepovoljna, naglaiso je kako se blokira rad državnih institucija i to protivno Dejtonu. 

"Jedini način da se sačuva BiH je poštivanje Dejtonskog sporazuma. Euroatlanska zajednica mora shvatiti ozbiljnost trenutka i reagirati pravovremeno.

Apsolutni interes svih građana i svih naroda u Bosni i Hercegovini jeste očuvanje cjelovite i demokratske države Bosne i Hercegovine i to onakve kakva je definisana referendumskim pitanjem. To je država ravnopravnih naroda i građana, u kojoj će se svako osjećati komotno u svojoj koži, na svakom pedlju ove zemlje. Potrebna nam je moderna, demokratska,
funkcionalna država, članica Evropske unije i NATO saveza, koja će moći odgovoriti izazovima savremenog doba i ljudskih potreba u njemu, jer samo tako će nove generacije moći planirati budućnost u svojoj zemlji", poručio je između ostalog u svom izlaganju Džaferović i čestitao Dan nezavisnosti BiH. 

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, obratio se nakon Džaferovića i naglasio kako Dan nezavisnosti nije bio samo čin, već proces koji je bolan i težak. 

Željko Komšić - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Željko Komšić

"U procesu borbe za nezavisnost borili smo se na bolan i dostojanstven način sa i bez podrške svijeta koja je često izostajala. Često se sjetim svojih palih drugova. Da, oni bi danas bili tu sa nama da su imali čime, osim srcem, da brane domovinu. Njima nije falilo ni hrabrosti ni odlučnosti, ni ljubavi prema domovini, niti su imali dileme za što se i u ime čega se bore. Jedino što nam je falilo su sredstva odvraćanja od nasilnika i onih za koje nisu vrijedila nikakva pravila, niti čast, niti išta što pripada civilizacijskom krugu", istakao je između ostalog Komšić i poručio narodski kako mi nismo repa. bez korjena. 

Neka znaju neprijatelji i prijatelji, poručio je Komšić: "Bolje je živjeti jedan dan u svojoj državi i u slobodi, nego proživjeti vječnost u tuđoj ili u poniženju".

"Ostanimo istrajni i ponosni na ono za što živimo i ono u što vjerujemo. Sretan nam svima Dan nezavisnosti naše domovine, Bosne i Hercegovine! Živjela Bosna i Hercegovina, živjela Ukrajina". 

Kako je večeras bilo u Vijećnici, ko je sve prisustvovao prijemu, zabilježio je fotoreporter portala Radiosarajevo.ba Dženan Kriještorac. Fotografije pogledajte u našoj galeriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije