Denis Zvizdić i Mirko Šarović otvoreno: Šta je Vijeće ministara radilo 4 godine

N. Katica
Denis Zvizdić i Mirko Šarović otvoreno: Šta je Vijeće ministara radilo 4 godine
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / S press konferencije u Vijeću ministara

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, održali su danas u Sarajevu press konferenciju povodom četiri godine rada aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH.

"Kada smo imenovani u aprilu 2015. godine, definirali smo prioritete po kojim ćemo raditi. Naslijeđe koje smo imali kada smo imenovani nije bilo optimistično. U tom trenutku 2015, nije na snagu stupio SSP, nije bio usvojen Mehanizam za koordinaciju. Bila je jedna svojevrsna stagnacija.

Saradnja u sklopu Vijeću ministara je bila odlična, nijednom nije došlo do zastoja u radu. Mislim da ovo može biti dobar primjer na koji način se može sarađivati i raditi", kazao je Zvizdić na početku. Dodao je kako je ostvaren vrlo značajan napredak u euroatlantskim integracijama - realizirani su svi zvanični uvjeti zvanične agende za dobijanje kandidatskog statusa u EU.

"Vijeće ministara je bilo ključni generator pozitivnih procesa i zaista očekujemo da dobijemo kandidatski status do kraja godine", rekao je Zvizdić. "Moram da kažem da smo pokazali izuzetnu kredibilnost u realizaciji svih tačaka, skinuti smo sa sive liste za terorizam i finansiranje terorizma, a najkvalitetnija članica CEFTA-e je BiH."

"Posljednje četiri godine imamo rast GDP iznad tri posto, imamo najveći rast izvoza u regiji Zapadnog Balkana, polako idemo ka pokrivenosti uvoza prema 73 posto. Ekonomski pokazatelji su vrlo pozitivni, imamo najveći rast turizma u regiji i dalje smo najmanje zadužena zemlja u EU i, da budemo do kraja precizni, kada smo mi imenovani u BiH je bilo uposleno 717 hiljada osoba, a podatak ove godine je više od 800 hiljada", istaknuo je Zvizdić.

Naglasio je da je sljedeći prioritet aktivacija MAP-a: "Nažalost, jedno dominatno tehničko pitanje je prešlo na nivo politikanstva. S nestrpljenjem očekujemo da Predsjedništvo imenuje novi saziv Vijeća ministara." 

Jedan od narednih prioriteta, ocijenio je predsjedavajući Vijeća ministara, bilo je i očuvanje sigurnosti - iz BiH posljednje godine nije bilo odlazaka na strana ratišta.

"Trenutno se na sirijskom ratištu nalaze 102 punoljetna lica. U slučaju da ih BiH prihvati, bit će procesuirani u skladu sa zakonima naše države. Ono s čim nismo zadovoljni jeste kvalitet borbe protiv korupcije, smatram da konačna depolitizacija pravosuđa može pomoći u borbi protiv ove pošasti.

Regionalna saradnja je bila dobra, bilo je različitih situacija, mislim da bi bilo važno završiti pitanje granica sa Srbijom i Hrvatskom i mislim da bi to bila najbolja dobrosusjedska poruka", dodao je on.

"Moramo nastaviti sa ozbiljnim reformama, ma koliko bolne bile i spore i nadamo se da će i budući saziv Vijeća ministara nastaviti ovakav put. Mislim da procesi pomirenja moraju biti jedan od baznih prioriteta, moramo zatvarati teme iz prošlosti i otvarati teme za bolju budućnost. Svi treba da radimo da se postigne bolji cilj. Zaista mislim da se mora pod hitno donijeti zakon o govoru mržnje.", zaključio je Denis Zvizdić.

Potom je govorio Šarović koji je rekao kako su imali uspjeha, ali nisu uspjeli završiti sve planirano: "Kada je počeo naš mandat mi u EU nismo mogli da izvozimo ništa, danas je preostalo samo da riješimo pitanje standarda crvenog mesa. Vjerujemo da će taj posljednji korak da se desi u 2019. godini, sve ostalo je završeno. Svoj fokus u Ministarstvu smo dali na uklanjanje barijera kod susjeda, EU, u Turskoj i Rusiji. Te barijere smo otklanjali u par navrata. To je bio dobar primjer da možemo da se izborimo i s velikim problemima. Završili smo više međunarodnih sporazuma, jedan od njih je sporazum sa turskom koji je u Predsjedništvu i čeka usvajanje. Nadam se da će se brzo naći na dnevnom redu Predsjedništva i da ćemo brzo dostići onu famoznu milijardu za izvoz."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije