Vijeće ministara: Produžena zabrana izvoza proizvoda od drveta iz BiH

5
Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara: Produžena zabrana izvoza proizvoda od drveta iz BiH
Foto: Printscreen wbbjtv.com / Ilustracija / Na slici nije prikazan događaj iz teksta

Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici donio je danas Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta do 31. oktobra ove godine.

Odluka je donesena u skladu sa inicijativama Vlade entiteta Republike Srpske i Vlade Federacije BiH, a nakon što je utvrđeno da ranije donesenom odlukom nisu ispunjeni ciljevi njenog donošenja, koji se prvenstveno ogledaju u enormnom rastu cijena određenih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta.

"Zabranom izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta razvrstanih u 13 tarifnih oznaka, uključujući i drvene brikete, žele se osigurati neophodne količine za prerađivačku industriju, otkloniti prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u BiH i spriječiti kritične nestašice ogrevnog drveta za stanovništvo i privredu, te javne ustanove u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Novi femicid u BiH: Muškarac ubio suprugu, a potom počinio suicid

Novi femicid u BiH: Muškarac ubio suprugu, a potom počinio suicid

Vlada FBiH predlaže Vijeću ministara da zabranu izvoza drvnih sortimenata produži do kraja godine

Vlada FBiH predlaže Vijeću ministara da zabranu izvoza drvnih sortimenata produži do kraja godine

Po isteku roka primjene ove odluke, Vijeće ministara BiH će produžavati zaštitne mjere predviđene ovom odlukom, na prijedlog i na osnovu izvještaja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a sve do ispunjenja ciljeva uvođenja privremene zabrane izvoza.

Kako je pojašnjeno, Vijeće ministara može preispitati primjenu ove odluke i prije isteka njenog važenja u slučaju ispunjenja ciljeva njenog donošenja, na osnovu dostavljenog izvještaja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u „Službenom glasniku BiH“ i službenim glasilima entiteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije