Muzej drvorezbarstva u Konjicu dobitnik prestižne nagrade Luigi Micheletti

1
Radiosarajevo.ba
Muzej drvorezbarstva u Konjicu dobitnik prestižne nagrade Luigi Micheletti
Radiosarajevo.ba / Foto: Važna nagrada

Svečana dodjela nagrada održana je u MUDAM-Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean u Luksemburgu, nakon godišnje EMA konferencije, koja je održana u Esch-sur-Alzette i univerzitetskom okrugu Esch-Belval od 8. do 10. septembra.

„Bilo nam je veliko zadovoljstvo što smo mogli lično posjetiti muzeje koji su se prijavili za ovogodišnje nagrade, nakon dvije godine kada to nismo mogli učiniti zbog pandemije Covid-19. Posjetimo svaki muzej koji se prijavi”, kazala je Andreja Rihter, predsjednica EMA.

Nagradu Luigi Micheletti dobio je Muzej drvorezbarstva u Konjicu, "koji oslikava historiju drvorezbarske tradicije u ovom bosanskom gradu".

Ko je Haris Behram? Mostarac se predstavljao kao biznismen i filantrop, uhapšen kao dio narkokartela

Ko je Haris Behram? Mostarac se predstavljao kao biznismen i filantrop, uhapšen kao dio narkokartela

Drvorezbarija, Jazz

Drvorezbarija, Jazz

Ovaj umjetnički zanat je 2017. godine stavljen na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Također predstavlja model očuvanja tradicionalnih zanata gradnjom mostova između zanata i modernističkog dizajna, piše radiokonjic.ba

Gano Nikšić, direktorov pradjed, otkrio je primitivnu tehniku ​​ručnog rezbarenja koja potiče iz malog sela u blizini Konjica. Usavršavao je tehniku ​​i saradnja sa etabliranim sarajevskim proizvođačima namještaja dovela je do svjetske prepoznatljivosti zanata.

Gano je svoje vještine prenio na svoja četiri sina, a porodica dizajnira i gradi ručno rezbareni namještaj kvalitetnog naslijeđa više od četiri generacije.

Zbirka sadrži istorijske dokumente i arhivsku građu, uključujući originalne fotografije drvorezbara, luksuznih interijera koje su oni uređivali i ilustracije sa izložbi na velikim međunarodnim izložbama na prijelazu iz 20. stoljeća.

„Ovo je dobar primjer očuvanja i unapređenja nematerijalne baštine. Vrlo dobro osmišljen koncept izložbe dolazi do izražaja uz pomoć impresivne scenografije. Muzej je odličan prenosilac nematerijalne svjetske baštine koja je kao živa tradicija stigla u 21. stoljeće – uzor drugim mjestima svjetske baštine“, kazale su, između ostalog, sudije.

Nagradu je preuzeo direktor Muzeja drvorezbarstva Konjic Orhan Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije