Vijeće ministara odbilo prijedlog Staše Košarca

2
Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara odbilo prijedlog Staše Košarca
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Staša Košarac

Vijeće ministara BiH, sa pet glasova za i protiv, nije postiglo konsenzus u vezi s donošenjem odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije.

O ovoj odluci Vijeće ministara BiH će se izjašnjavati u drugom krugu glasanja. Kako smo već izvještavali, eventualno usvajanje takve odluke predstavljalo bi direktno kršenje procedura iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), što je izazvalo reakciju institucija Europske unije, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba iz više izvora.

Kako su saznali od izvora u Vijeću ministara BiH, Johann Sattler, šef Delegacije EU tražio je od državne vlade da ne donosi takvu odluku, jer bi to, uz ostalo, prijetilo uvođenjem drugih mjera koje bi EU strana pokrenula. Predlagač ove odluke, Staša Košarac, omiljeni ministar Milorada Dodika, tražio je uvođenje carinskih stopa na goveđe i svinjsko meso iz EU. Zapravo, kako saznajemo, Košarac navedeno ne radi iz interesa Bosne I Hercegovine i zaštite njezine proizvodnje, što bi bilo normalno za ministra jedne zemlje, već da bi se dala prednost uvozu iz Srbije!

U pismu Delegacije EU u BiH od 26. marta ove godine, upućenom Košarcu, informira se da je podnesen zahtjev za održavanje tehničkog sastanak, koji bi se trebao održati 15. aprila. Ministarstvo finansija i trezora BiH prethodno je dalo negativno mišljene na prijedlog odluke. Naveli su da u njenom obrazloženju nisu iskazani efekti ovih mjera niti je navedeno na bazi kojih parametara je predložena visina carinske stope od 10 podsto+ 2,5 KM po kilogramu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije