BiH / Vijeće ministara: Dva miliona eura granta za poddionicu Počitelj - Zvirovići

15. 04. 2021. u 16:30:00 Fena

Shares: 1

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o grantu za tehničku pomoć između Bosne i Hercegovine, JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar i Evropske investicione banke (EIB) u vezi s konsultantskim uslugama za nadzor nad radovima na izgradnji Koridora 5c u BiH (poddionica Počitelj - Zvirovići) VB19-BIH-TRA-01.

Riječ je VBIF grantu (Investicioni fond za zapadni Balkan) - doprinosu Evropske unije vrijednom dva miliona eura, koji će biti implementiran putem EIB-a, a namijenjen je finansiranju izvođačkog projekta za poddionicu Počitelj - Zvirovići, ukupne dužine 11,1 km na Koridoru 5c. Izvođački projekat je smjernica za novu aplikaciju za tehničku pomoć za nadzor nad radovima u iznosu od pet miliona eura.

Izgradnjom ove poddionice, uz podizanje bezbjednosti i kapaciteta ceste, skratit će se putna udaljenost za oko pet kilometara duž Koridora sjever - jug, između Počitelja i južne granice s Hrvatskom, pa se uz uštede vremena putovanja za oko 40 posto, između ostalog, očekuje i smanjenje saobraćajnih nesreća i zagađenosti zraka.

Ukupna vrijednost Projekta je 124.159.006 eura, od čega je zajam EIB-a 100 miliona eura, grant VBIF-a pet miliona eura, vlastiti doprinos 17,159 miliona eura i grant VBIF-a od dva miliona eura – doprinos Evropske unije.

Prijedlog sporazuma s Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnu proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)