Drama na sjednici Vijeća sigurnosti UN: Rusija tražila da Priština ukloni zastavu

3
Radiosarajevo.ba
Drama na sjednici Vijeća sigurnosti UN:  Rusija tražila da Priština ukloni zastavu
PrtScr / Vijeće sigurnosti UN-a

Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija prekinuta je ubrzo pošto je počela, nakon što je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promijeni ili ukloni zastavu Kosova.

Poručio je da "Kosovo nije opštepriznata država".

Kako je rekao, to je "teritorija i osam članica Vijeća bezbjednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu".

Rekao je i da je Rusija protiv učešća predstavnika Prištine na sastanku.

Zatražio je da predstavnica Prištine "promijeni pozadinu ili ukloni zastavu" kako bi se nastavila sjednica, nakon čega se za riječ javio predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski predstavnik je na to uzvratio da sjednica nije zvanični sastanak Vijeća sigurnosti na kojoj se primenjuju ta pravila i dodao da je na posljednjem sastanku bila ista pozadina kao danas zbog čega, kako je rekao, "ne vidi razlog" da se od predstavnice Prištine traži da promeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava.

Prenos sjednice je nakon toga prekinut.

Savet bezbjednosti UN počeo je sednicu na kojoj se razmatra izveštaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu i Metohiji za period od septembra 2020. do marta 2021. godine.

Na sjednici, kojoj predsedava Vijetnam, Srbiju predstavlja ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, kome je ovo prvi put da učestvuje na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

Prištinu predstavlja ministarka spoljnih poslova privremenih institucija Donika Gervala.

Zbog pandemije koronavirusa, sjednica se održava u video formatu.

U najnovijem izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika kao glavni politički događaji u prethodnom periodu označeni su kosovski vanredni parlamentarni izbori 14. februara i podizanje optužnice Specijalnog suda u Hagu protiv bivših lidera takozvane OVK u novembru 2020.

U izvještaju se navodi da su ta dešavanja usporila dijalog Beograda i Prištine uz pomoć EU, i ističe da trajni mir, stabilnost i socijalno-ekonomski razvoj na KiM i u regionu zavise od održivog napretka u dijalogu usmjerenog na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije